Potpis za zaštitu kulturnog nasleđa

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Potpis za zaštitu kulturnog nasleđa

  Ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković i dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu prof. dr Mirko Vasiljević potpisali su danas u prostorijama Ministarstva kulture Protokol o saradnji.
   
  Protokol je potpisan u cilju uspostavljanja i regulisanja saradnje na planu usklađivanja propisa Republike Srbije iz oblasti zaštite kulturnog nasleđa sa relevantnim međunarodnim, evropskim i uporednopravnim aktima.

  Na osnovu potpisanog Protokola ostvarivaće se saradnja i u drugim oblastima gde se ukaže potreba, a u saradnju će biti uključivane i ustanove kulture čiji je osnivač Republika Srbija, poput Centralnog instituita za konzervaciju, Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, Narodnog muzeja i drugih.

  Ministar Marković je podsetio da je od donošenja Zakona o kulturnim dobrima 1994. godine, Srbija potpisnica više međunarodnih konvencija (UNESCO, Savet Evrope) kojima se, između ostalog obavezuje i na očuvanje i zaštitu kulturnog nasleđa na svojoj teritoriji.

  Potreba za donošenjem novih zakona koji bi oblast zaštite nasleđa regulisali na savremen način, koji bi uključivao i primenu međunarodnih standarda, potencirana je i donošenjem Zakona o kulturi 2009.

  Uvođenje novih kategorija, pojmova i čitavih oblasti kulturnog nasleđa koje sadašnji zakon ne prepoznaje, kao što je nematerijalno nasleđe, dovodi do toga da je zbog uključivanja nasleđa u savremene međunarodne tokove (između ostalog listu UNESCO-a) neophodno pronaći uporište donošenjem novih, odgovarajućih zakonskih rešenja, precizirao je Marković.

  Ministar je naglasio da ne postoji adekvatna zakonska regulativa u oblasti očuvanja nasleđa, koja predstavlja prioritet Ministarstva kulture te je potrebno sistemski rešiti taj problem. Protokolom o saradnji, dodao je Marković, Pravni fakultet preuzima obavezu da uradi adekvatne zakone i propise kako bi se uredila pomenuta oblast.

  Vasiljević je objasnio da im je Ministarstvo kulture poverilo projekat zaštite kulturnog i prirodnog nasleđa u skladu sa evropskim i svetskim standardima i dodao da to nosi određenu odgovornost.

  “Reč je o krajnje specifičnoj oblasti i naglašenoj potrebi da se Srbija predstavi kao zemlja koja prihvata vodeće evropske i svetske standarde i da svoju zakonsku regulativu u tom smislu prilagodi, budući da su se na tom polju desile velike promene.

  On je skrenuo pažnju na činjenicu da je Srbija multukulturalno društvo i na osetljivost pitanja zaštite kulturnog nasleđa, posebno zbog specifične situacije na Kosovu i Metohiji i “pokušaja da se kulturno nasleđe Srbije i srpskog društva prisvoji i proglasi nasleđem dela teritorije koji se deklariše kao posebna država”.

  Vasiljević je primetio da je kulturno nasleđe Srbije na Kosovu i Metohiji posebno ugroženo.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE