Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Izložbe beogradskog Muzeja afričke umetnosti u Sloveniji

    Izložba „Frizerske i berberske table Afrike“ na kojoj će biti prikazani predmeti iz zbirke Muzeja afričke umetnosti u Beogradu, biće otvorena sutra u Slovenskom etnografskom muzeju u Ljubljani, najavio je danas beogradski muzej. 

    Autorka postavke i kataloga je viši kustos Nataša Njegovanović- Ristić, a na otvaranju će govoriti direktorka slovenačkog muzeja dr Bojana Rogelj-Škafar i direktorka beogradskog muzeja Narcisa Knežević-Šijan. Na izložbi će biti predstavljene originalne reklamne table iz Kameruna, Senegala i Centralnoafričke Republike, kao i fotografije berbeskih i frizerskih tabli iz Togoa, Benina, Gane i Obale Slonovače. Ovo je druga izložba ove godine koju dve institucije organizuju zajedno – u Muzeju afričke umetnosti od februara do avgusta trajala je izložba „Tegovi za merenje zlatnog praha naroda Akan“ na kojoj je bilo prikazano više od 200 tegova iz zbirke Slovenskog etnografskog muzeja, pored 500 predmeta iz zbirke beogradskog muzeja.
     
    Muzej afričke umetnosti u Beogradu, otvoren 1977, još u prvim godinama rada ostvario je veoma uspešnu saradnju sa Slovenskim etnografskim muzejom u Ljubljani koji u svom raznovrsnom fondu poseduje i zbirke afričke umetnosti. Godine 1980. u Beogradu je prikazana izložba „Batik u umetnosti istočne Afrike“ iz zbirke slovenačkog muzeja, za koju je koncept i tekst kataloga priredio dr Boris Kuhar, a iste godine u Ljubljani je gostovala izložba „Afričke mere za zlato i bronzane skulpture“ iz zbirke Muzeja afričke umetnosti autorke i prve direktorke Jelene Aranđelović-Lazić. Gostujuće izložbe na relaciji Slovenija-Srbija bile su brojne sve do početka devedestih, a saradnja između dva muzeja obnovljena je nakon više od dve decenije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE