Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Uskoro lek protiv virusa ebole

    Američki istraživači su ovih dana objavili kako su ostvarili napredak u razvoju eksperimentalne vakcine protiv smrtonosnog ebola virusa, koja se pokazala u 80 odsto slučajeva efikasna na miševima.
     
    Ebola je redak virus koji izaziva zaraze u Africi, a strahuje se da bi mogao da postane buduće oruđe biološkog terorizma, prenosi AFP. Ovaj virus razara imunološki sistem što može da dovede do otkazivanja mnogih organa i smrtonosnog krvarenje. 

    Trideset pet godina pošto se virus ebole pojavio, još uvek nema vakcine za zaštitu ljudi od njega zato što nijedna do sada razvijena nije uspela da se duže vreme održi na zalihama. 

    Tim iz Arizone je, međutim, uspeo da u biljci duvana napravi potencijalno stabilniju vakcinu uz pomoć izvesnog antitela te biljke. Oni su, naime, delić proteina s površine virusa ebole pomešali s dotičnim antitelom, koje je „prepoznalo“ da je u pitanju protein virusa. Dobijeni biljni imunokompleks je potom ubrizgan u miševe zajedno sa jednim hemijskim jedinjenjem koje podstiče imunitet, pod nazivom PIC. 

    Osam od deset miševa iz ovog istraživanja su preživeli kasnije zaražavanje virusom ebole, dok su uginuli svi zaraženi miševi koji nisu primili dotičnu eksperimentalnu vakcinu. Sada su nužna dodatna ispitivanja kako bi se proverilo da li je ova vakcina bezbedna i efikasna i kod ljudi. 

    Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u svetu je od 1976. godine registrovano oko 1.850 slučajeva ebole, od kojih 1.200 sa smrtnim ishodom. 

    Nekoliko vrsta afričkih slepih miševa koji se hrane voćem, su prirodni rezervoar virusa ebole. Osim ljudi, zarazi ovim virusom podložne su i gorile i drugi primati. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE