Izložba "Raška škola arhitekture" sutra u Galeriji fresaka

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Izložba “Raška škola arhitekture” sutra u Galeriji fresaka

  Taktilna izložba “Raška škola arhitekture” biće otvorena sutra u Galeriji fresaka, povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, najavio je Narodni muzej u Beogradu.

  Realizovana u okviru projekta “Taktilna galerija srednjevekovnih spomenika”, izožba predstavlja rezultate saradnje Narodnog muzeja sa švedskom nevladinom organizacijom “Kulturna baština bez granica” (ChwB) i fondacijom “Stavros Niarchos”.
   
  Izložbu čine taktilne makete Bogorodičine crkve u Studenici, pirga Svetog Save iz Hilandara, manastira Žiče, Sopoćana, Dečana i manastira Gradac. Svi izloženi eksponati biće opremljeni legendama na Brajevom pismu, dok će izložba biti upotpunjena katalogom štampanim krupnim slovima i Brajevim pismom, uz pomoć koga će posetioci sagledati specifičnosti spomenika raške arhitekture.
   
  Kvalitetom postavke i inovativnošću interpretacije kulturnog nasleđa, taktilna izložba “Raška škola arhitekture” pomera granice klasičnog prezentovanja, zahvaljujući čemu će slepim i slabovidim osobama biti omogućeno da dodirom, sagledavajući detalje, steknu predstavu o celini tih objekata.
   
  Ovo je, kako je navedeno, samo jedan u nizu projekata realizovanih sa željom da se stvore uslovi da svi zainteresovani postanu aktivni učesnici u interpretaciji i brizi o baštini.
   
  Zahvaljujući “Niarchos fondaciji”, Narodni muzej je dobio mašinu za štampanje na Brajevom pismu, te je katalog koji će pratiti ovu izložbu samo jedno od izdanja zahvaljujući kome će slepe i slabovide osobe imati priliku da se upoznaju sa izuzetnim zbirkama Narodnog muzeja.
   
  Autor izložbe i kataloga je kustos Odeljenja za edukaciju Narodnog muzeja Ivan Kručičan.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE