Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    „Remont“ na novoj lokaciji

    Galerija Remont, posle petomesečne pauze, ponovo otvara vrata 5. decembra, ali na novoj lokaciji – u Maršala Birjuzova 7.
     
    Izložbena aktivnost Remonta u novom prostoru počinje samostalnom izložbom Nikole Markovića “Slike 2010-2011”, a svečano otvaranje, uz tradicionalnu novogodišnju prodajnu izložbu, najavljeno je za 23. decembar.

    Marković novim radovima, oslanjajući se na dugu tradiciju slikarstva 20. veka, njegove predstavljačke problematike i raznovrsne formalne dileme, odgovara na te neizbežne teme u domenu savremenog slikarstva kroz različite strategije formalno-sadržinske dekonstrukcije slike kao umetničkog medija.

    Koristeći poznate predstave iz novije kulturne istorije, kao što su fotografije festivala Vudstok 1969. ili scene iz crtanog filma “Tom i Džeri” iz 40-ih i 50-ih godina 20. veka, Marković za vizuelne predloške svojih slika, kroz eksperimente sa slikarskim tehnikama kolaža, crteža i ulja na platnu, raspršuje i prevodi date predstave u repetativne kompozicije monumentalnog karaktera, ali bez predstavljačkih intencija.

    Fokus njegovog rada okrenut je ka ispitivanju ekspresivnog potencijala slikarstva u situacijama kada prepoznatljive vizuelne informacije bivaju svedene na fragmentarne formalne ođeke svojih nekadašnjih narativa, sa ciljem stvaranja novih slikarskih polja koja, na granici figurativnog i nepredstavljačkog, izazivaju beskonačne asocijacije u percepcijskom polju gledaoca, navedeno je u najavi izložbe koja će biti otvorena do 16. decembra.

    Nezavisna umetnička asocijacija Remont provela je 11 godina u tržnom centru na Trgu republike, poznatijem kao Staklenac, a adekvatniji radni prostor pronašla je posle višemesečne potrage.

    Izlagačka aktivnost u galeriji u Staklencu okončana je 1. juna, nakon što je još krajem prošle godine zaključeno da više nije moguće obezbediti sredstva za zakup i održavanje tog prostora. U međuvremenu, uporedo sa potragom za adekvatnijim prostorom, Remont je nastavio i niz drugih partnerskih projekata i aktivnosti koje nisu direktno u vezi sa galerijskim, između ostalog i kao jedna od najaktivnijih organizacija u procesu okupljanja i osnivanja Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije.

    Asocijacija Remont osnovana je 1999. godine, a od 2000. godine, kada je otvorena galerija Remont u tržnom centru na Trgu republike, održala je u tom prostoru više od 300 programa (izložbi, promocija, projekcija, diskusija), u kojima su učestvovali najznačajniji savremeni umetnici u Srbiji svih generacija.

    U Remont galeriji su se prvi put predstavili i mnogi, danas uspešni i međunarodno priznati autori, kako iz Srbije, tako i iz inostranstva.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE