Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Spirulina – alga koja vraća energiju

    O lekovitim svojstvima ove alge može se pričati danima, a njena delotvornost bila je poznata još u 16. veku, kada su je koristili Asteci i plemena severne Afrike. Kasnije su je ponovno otkrili Francuzi koji su 1969. godine otvorili i prvu fabriku za njenu preradu. Ubrzo nakon toga fabrike niču u Japanu, Tajlandu, Kaliforniji i Havajima.
     
    Nutritivne prednosti ove cijanobakterije (modrozelene alge) mnogobrojne su i širokog su spektra, što je čini nezaobilaznom namirnicom, posebno u prehrani vegetarijanaca, vegana, anemičnih osoba, dijabetičara, ali i onih koji zbog ekonomskih ili geografskih razloga nemaju dovoljno nutrijenata u prehrani.
     
    Spirulina sadrži velike količine proteina, vitamina i minerala. Sadrži oko 60-70 odsto proteina, što je veći udeo proteina po gramu materije nego što imaju, na primer, crveno meso ili soja. Takođe sadrži sve esencijalne aminokiseline, što inače nije karakteristično za biljnu hranu. Bogata je i vitaminom B12, relativno retkim u ostaloj biljnoj hrani, što je i jedan od razloga zašto je spirulina tako dobar izbor za vegetarijance. Obiluje i gvožđem, a sadrži i kalcijum, magnezijum i vitamine A, B, C, D i E.
     
    Zbog sposobnosti da izdrži visoke temperature zadržava svoje nutritivne vrednosti i tokom obrade i čuvanja, dok većina druge hrane biljnog porekla gubi na svojoj vrednosti pri visokim temperaturama. S druge strane, sadrži samo 3,9 kalorija po gramu. Dakle, radi se o niskokaloričnoj hrani visoke nutritivne vrednosti.
     
    Ako osećate umor i nedostaje vam energije, spirulina predstavlja idealno rešenje, s obzirom da može podići zalihe energije. Takođe može pomoći dijabetičarima u obuzdavanju potrebe za hranom, što pak smanjuje potrebu za unosom insulina. Koristi se i za pomoć pri mršavljenju, hiperaktivnim poremećajima pažnje, alergijskom rinitisu, stresu, teskobi, hroničnom umoru, depresiji i predmenstrualnom sindromu. Pomaže i kod alkoholizma, herpesa, artritisa i raka. Dva do tri grama dnevno mogu značajno doprineti zdravlju organizma.
     
    Većina osoba nije upoznata s činjenicom da je alga spirulina izvrstan dodatak prehrani koji pomaže u sprečavanju anemije. Spirulina i druge mikro alge su odličan lek za većinu slučajeva anemije jer je vitamin B12 neophodan za izgradnju crvenih krvnih ćelija. Međutim, slabokrvnost u većini slučajeva nije samo rezultat nedostatka vitamina B12. Čini se da velika količina hlorofila, gvožđa, proteina i ostalih nutrijenata iz algi nadilaze anemiju.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE