Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Botoks u Srbiji zabranjen za estetsku hirurgiju

    U Srbiji nije dozvoljeno korišćenje botoksa u estetskoj hirurgiji i jedino je dozvoljena upotreba leka „disport“ za tretiranje pojedinih oboljenja, izjavili su Tanjugu predstavnici Ministarstva zdravlja i Agencije za lekove i medicinska sredstava.

     
    Stručnjaci iz oblasti estetske hirurgije, međutim, smatraju da je logično da se botoks kao svuda u svetu koristi i za ulepšavanje.
     
    Portparol Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) Aleksandar Tucović izjavio je za Tanjug da je u Srbiji botoks registrovan samo kao lek „disport“ i da se može koristiti samo kao i drugi lekovi za odobrene indikacije, a da se u estetskoj hirurgiji ne sme koristiti.
     
    „Botoks nije odobren za primenu u estetskoj hirurgiji kao i za druge indikacije koje nisu odobrene i mogu ga davati samo lekari koji su prošli adekvatnu obuku“, kazao je Tucović.
     
    Kako je naveo, „disport“ se koristi u terapiji različitih stanja zgrčenosti mišića očnog kapka, dela lica ili vratnih mišića, kao i posledica moždanog udara, dečije paralize. Takođe se koristi i za otklanjanje simptoma prekomernog znojenja u predelu pazušnih jama i u terapiji simptoma zgrčenosti ruke kod odraslih nakon moždanog udara, zajedno sa fizioterapijom.
     
    Lek se upotrebljava i u terapiji spasticiteta (zgrčenosti) stopala kod dečije paralize, zatim spazma očnog kapka, dela lica ili vratnih mišića.
     
    Zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravlja je nadležna da proveri da li se botoks koristi u zdravstvenim ustanovama u okviru indikacija za koje je registrovan, podsećaju u resornom ministarstvu i dodaju da će se ukoliko se utvrdi da se botoks koristi van indikacija biti zabranjena njegova upotreba u toj ustanovi.
     
    Ukoliko neka zdravstvena ustanova želi da koristi ovu supstancu van područja njene indikacije dužna je da se obrati Komisiji za procenu zdravstvenih tehnologija Ministarstva zdravlja. Ukoliko se utvrdi da je botoks primenjivan van područja propisane indikacije Zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravlja podnosi prekršajnu prijavu i zabranjuje se dalja upotreba botoksa u toj ustanovi, a ukoliko se utvrdi da je takva primena dovela do narušavanja zdravlja pacijenta podnosi se krivična prijava.
     
    Specijalista opšte hirurgije iz Specijalne bolnice za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju dr Milan Colić kazao je da je Srbija najverovatnije jedina zemlja u svetu kojoj se botoks ne koristi u estetske svrhe.
     
    „Neverovatno je da smo možda jedina zemlja gde se ne upotrebljava botoks ili gde posle višegodišnje primene ne smete da ga primenjujete u estetske svrhe“, kazao je Colić dodajući da se u drugim zemljama osim tretiranja nekih neuroloških oboljenja on koristi i u estetske svrhe i da ga je zapravo „proslavila estetska hirurgija“.
     
    U toj specijalnoj bolnici botoks se, kako kaže, ne koristi u estetske svrhe već se može koristiti za lečenje nekih problematičnih stanja, kao na primer pojačanog znojenje čela, dlanova i pazušnih jama, a da jedna od reakcija na to može biti zatezanje bora.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE