Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U rasadnicima jagma za orah i kajsiju

    Na početku jesenje sezone prodaje sadnica voća najveće interesovanje je za orah i kajsiju. Stručnjaci podsećaju voćare da sadnice obavezno kupe i posade u jesen, pošto se tada bolje primaju, dok se na proleće u rasadnicima prodaje ono što preostane i što je, prema pravilu, slabijeg kvaliteta.


    Rasadnik Poljoprivrednog fakulteta na Rimskim šančevima, kao i svake godine, ponudio je najveći izbor sadnica u pokrajini.

    Stručnjak Departmana za voćarstvo i vinogradarstvo na tom fakultetu Nenad Magazin kaže da se u prodaji našlo 70 hiljada sadnica, ali da su, zbog ranije ugovorenih poslova, sadnice nekih voćnih vrsta već na početku sezone gotovo razgrabljene.

    U zavisnosti od vrste voća i cene su različite.
    “Cene su 150 dinara za standardne sorte jabuke do 1.500 dinara za prvoklasne sadnice oraha. Najveća potražnja je za visokokvalitetnim sadnicama oraha, visoko kalemljenim sadnicama kajsije, a velika je potražnja i za sadnicama leske”, kazao je Magazin.

    Oplemenjivač voća Vladislav Ognjanov kaže da što pre treba kupiti sorte koje ne zahtevaju upotrebu pesticida, jer je i njih relativno malo.

    “Najčešći zahtevi kada se kreiraju stvaraju voćnjaci su da se u njih stavi što veći broj voćnih vrsta. U okviru je njih veliki broj sorti koji će pokrivati vreme zrenja tokom cele vegetacije ”, preporučuje Ognjanov.

    Drugim rečima, na okućnicama treba zasaditi voćne vrste koje će plod donositi od početka juna do novembra. Prve plodove donose jagode, pa zatim trešnja, višnja, malina, kupina, ribizla, josta, ogrozd, breskva, šljiva, smokva, jabuka, kruška, leska i orah, a sezona se, prema pravilu, završava berbom dunje i oskoruše.

    Predsednik Društva voćara Vojvodine Zoran Keserović upozorava na to da, iako imamo bezmalo 300 registrovanih rasadnika voća, neretko se dešava da u rasadnicima prodaju sadnice koje nemaju zadovoljavajući kvalitet i sortnu čistoću, a posledice trpe voćari.

    “Kod proizvođača dolazi do razočaranja i oni gube poverenje u naše proizvođače. U poslednje vreme kod podizanja najsavremenijih zasada jabuke, pa i trešnje, gro sadnog materijala je uvezeno iz Italije, Holandije i Belgije”, dodaje Keserović.

    Baš zato sadnice treba kupovati u priznatim rasadnicama, a izbegavati pijace i vašare. Često se ispostavi da sadnice kupljene od nelegalnih proizvođača voćari nakon samo nekoliko godina moraju da izvade.

    Nažalost, početak prodaje sadnice većina rasadnika dočekala je bez deklaracija, koje je trebalo da im dostavi Ministarstvo za poljoprivredu, a bez njih ne mogu da prodaju sadnice.

    Druga loša vest je ta da je, zbog ekonomske krize, odložena tradicionalna novembarska Berza sadnog materijala na Novosadskom sajmu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE