Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Novi metod lečenja magnetnim nanočesticama

    Slovenački istračivači su, zajedno sa ruskim, nemačkim i američkim, učestvovali u razvoju novog metoda lečenja raka, objavio je naučni časopis „Nature Nanotecnology“.


    Agencija STA je danas prenela da se taj metod zasniva na usmeravanju leka tamo gde je potreban, upotrebom „magnetskih nanočestica“ oksida gvožđa. Takve „feriliposome“ je pomoću spoljašnjeg magneta moguće usmeriti na područje tumora.

    Istraživačka grupa pod rukovodstvom Olge Vasiljeve i Borisa Tirka sarađivala je na tome sa istraživačima iz Nemačke i SAD.

    Pošto se te nanočestice mogu lako detektovati magnetnom rezonancom (MRI), taj metod omogućava neinvazivno „in vivo“ praćenje „dostave lekova“ na obolelo mesto.

    Upotrebom tog sistema je na životinjskom modelu raka dokazano bitno poboljšanje delovanja standardnog hemoterapeutika doksorubicina (doxorubicin). Potvrđena je i „efikasna dostava“ preparata koji bitno usporava rast tumora, kažu naučnici.

    Taj sistem, kako se navodi, omogućava i ciljanje lekova za druge bolesti na mesto željenog delovanja.

    Iz Slovenije su u projektu učestvovali istraživači Instituta Jožef Štefan, Fakultet za hemiju i hemijsku tehnologiju iz Ljubljane i još tri centra.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE