Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Multitasking – da li zaista postižete više?

    Sigurni smo da mnogi od vas istovremeno obavljaju više aktivnosti. Svako od nas različito uspeva da odgovori na povećan broj zahteva koji pristižu u isto vreme. I to su skoro uvek trenuci kada radimo na važnom projektu gde nam je neophodna maksimalna koncentracija.
     

    Po pravilu novi zahtevi samo pristižu i odvlače nam energiju, vreme, kreativnost… Da li je multitasking posledica hiperprodukcije ili loše organizacije, da li je pokazatelj kapaciteta zaposlenog ili ne, pokušaće da odgovori BC Bilten.
     

    Kako definisati multitasking?

    Da li to podrazumeva obavljanje više poslova u isto vreme? Da li to znači da imamo različite veštine i maksimalno ih koristimo? Sposobnost da se obavlja više stvari istovremeno za neke može biti veoma korisno, cenjeno i praktično iskustvo, dok kod drugih ono dovodi do nezadovoljavajućih rezultata.
     

    Mit – Žene i multitasking

    Nije istina da su isključivo žene sposobne da obavljaju više stvari istovremeno, to mogu i muškarci, ali se za žene ova osobina više vezuje zbog njihove uloge u kući i kućnim obavezama koje zahtevaju takav vid delovanja.

    Da li multitasking vodi do radoholizma i izgaranja na poslu? Da li će multitasking prerasti u radoholizam zavisi od brzine kojom se obavljaju poslovi kao i od spremnosti za dodatno zalaganje. Upravljanje vremenom je neophodno jer se njime postižu adekvatni poslovni rezultati, ali i balans u privatnom životu.
     
     
    Šta psiholozi kažu o multitaskingu

    Iako obavljanje više stvari u isto vreme – čitanje novina, slušanje muzike, otvaranje elektronske pošte i razgovor telefonom, može biti zabavano i energično, morate razumeti da vam odvlači fokus. Prebacivanje fokusa sa jedne stvari na drugu je brza promena koja nam daje iluziju da simultano izvodimo zadatke, ali psihlozi smatraju da to nije istina. To je kao da igrate tenis sa tri loptice.

    Da li možete da radite više stvari istovremeno zavisi i od vaših zadataka, jer kod nekih poslova slušanje muzike može da pomogne u kreativnosti jer se tom prilikom koriste različite kognitivne funkcije.

    Iako mislimo da bez problema vodimo telefonski razgovor i pišemo mejl, moramo priznati da ponekad naš sagovornik zvuči odsutno – možda upravo on obavlja te dve funkcije istovremeno. Možemo raditi više stvari istovremeno ako su nam rutina, ali ukoliko zahtevaju veću koncentraciju, moždane funkcije zahvata blokada. Istraživanja su pokazala da iako radimo više stvari istovremeno, naš mozak se fokusira na jednu ili dve stvari. Naša reakcija tokom vožnje je čak 35% sporija ukoliko koristimo mobilni telefon, čak sporija nego kada smo u alkoholisanom stanju.
     
     
    Usudite se da budete sporiji


    Osobe koje umeju da upravljaju svojim vremenom, često zahtevaju duži rok za izvršavanje svojih zadataka. Takve osobe najčešće neće odgovarati na mejlove dok skoncentrisano rade na veoma važnom zadatku.
     
     
    Multitasking utiče na proces učenja


    Čak i kada mislite da učite tokom obavljanja više stvari istovremeno, ono što zapamtite biće mali segment onoga što ste mogli da naučite da niste obavljali više stvari istovremeno. Mozak registruje te informacije u delu koji nam služi za učenje novih veština, dok kada radimo nešto pažljivo i sporo, mozak to stavlja u deo za čuvanje informacija i lakše prisećanje.

    Na duže staze multitasking nas čini manje efikasnim iako nam se čini da radeći na taj način sve obavljamo i pre vremena.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE