Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Čitaoci duguju 2.000 knjiga biblioteci u Kragujevcu

    Narodna biblioteka „Vuk Karadžić“ u Kragujevcu i ove godine traži od čitalaca da vrate ukupno oko 2.000 knjiga jer su potrebne i drugima, izjavila je rukovodilac odeljenja za izdavanje knjiga Vesna Lečić.

    Naglašavajući da će ta akcija trajati do 1. oktobra, Lečićeva je rekla da ukoliko u tom periodu nesavisni čitaoci vrate knjige neće plaćati nikakvu kaznu.

    – Ukoliko im je nelagodno da se sretnu sa zaposlenima u biblioteci mogu knjige da ostave na stolu i da odu. Reč je ukupno oko 2.000 knjiga i to uglavnom stručnih, a ima i vrednih istorijskih koje se ne mogu nabavati – rekla je Lečićeva i dodala da kazna po danu zakašnjenja trenutno iznosi 50 para, kao i da ima Kragujevčana koji knjige nisu vratili iako su ih uzeli i pre više od deset godina.

    Prema njenim rečima, akcija vraćanja knjiga koju je biblioteka „Vuk Karadžić“ i ranijih godina organizovala nažalost nije bila uspešna koliko se očekivalo, ali bilo je onih koji su vraćali knjige.

    Ukazujući na nemaran odnos čitalaca prema knjizi, Lečićeva je objasnila da čitaoci vraćaju knjige u kojima fali zaštitni povez, ili su stranice „oblepljene“ tragovima karmina, porukama deci da kupe hleb i mleko.

    – Ima knjiga i koje na stranicama imaju tragove pegle, a na koricama spisak knjiga potrebnih za školu – rekla je Lečićeva i istakla da naravno ima i građana koji su veoma savesni čitaoci.

    Lečićeva je sa žaljenjem konstatovala da je poslednjih nekoliko godina izbor knjiga koje Kragujevčani čitaju nažalost podlegao „trećerazrednom ukusu očito zbog reklama u medijima“.

    – Uglavnom se građani interesuju za 50 naslova koje samo materijalno nešto vrede, a koje smo mi iz skromnog budžeta Biblioteke nabavili zbog korisnika – rekla je Lečićeva.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE