Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Stanković pozvao građane da izaberu lekara

    Ministar zdravlja Zoran Stanković izjavio je da građani koji ne izaberu svog lekara u roku od šest meseci neće izgubiti pravo na zdravstvenu zaštitu, ali ih je pozvao da to učine što pre, kako bi mogli da dobiju terapiju i budu pozvani na preventivne preglede.
     
    „Ne gubi se pravo na zdravstvenu zaštitu (ako ne izaberete lekara), već se samo insisitira da ako hoćemo jedan organizovan sistem, to podrazumeva da građani imaju izabranog lekara“, kazao je Stanković odgovarajući na pitanja građana u „Zdravstvenom kutku“ na Adi Ciganliji. 
     
    On je objasnio da se ta odredba Zakona o zdravstvenoj zaštiti odnosi samo na one koji do sada nisu izabrali lekara, kako bi mogli da dobiju recepte i da bi im se propisali lekovi.
     
    „Ako želimo da uredimo zdravstvenu službu, molimo građane da izaberu lekara, jer je to jedan od uslova boljeg zdravstvenog zbrinjavanja“, kazao je ministar.
     
    Stanković je naveo primer da se u nekim zemljama, poput Japana i Norveške, pacijentu koji nema izabranog lekara oduzima zdravstvena knjižica.
     
    Govoreći o rekonstrukciji Kliničkih centara u Srbiji, on je rekao da se trenutno rade idejni proijekti i da će dvema italijanskim firmama biti naplaćeni penali jer to nije učinjeno na vreme.
     
    „Očekujemo da će za tri klinička centra – u Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu, projekti biti gotovi do septembra kada će revizioni timovi to i pregledati i onda će se raspisati tender da bi se počelo sa gradnjom“, kazao je Stanković, dodajući da se i u Kliničkom centru Srbije kasni sa idejnim projektom.
     
    Na pitanja novinara o zamenama paketa prve pomoći za automobile, Stanković je naveo da neće biti potrebe da se menja ceo paket ako se istroši jedan proizvod u njemu dodajući da onaj koji se bude upotrebio može da se zameni, jer svaki ima identifikacioni broj.
     
    Na pitanje građana ko overava cenovnik privatnih zdravstvenih ustanova, budući da su usluge u njima znatno skuplje nego u državnim, on je kazao da cene samo u državnim određuju Ministarstvo zdravlja i RZZO. 
     

    Stanković: Beli telefon za prijavu korupcije
     
    Razgovarajući sa građanima, Stanković je rekao da svi oni koji se suoče sa time da im se za uslugu traži novac ili budu odbijeni za neki pregled u zdravstvenim ustanovama, mogu to odmah da prijave Ministarstvu zdravlja pozivom „belog telefona“ na broj 0700 111 700.
     
    U planu objedinjavanje tri vrste osiguranja
     
    Građani su se interesovali za prava vojnih osiguranika, a ministar je rekao da je u planu da se sva tri sistema, civilni, vojni i privatni, objedine, ali da to podrazumeva radikalnu promenu Zakona o zdravstvenom osiguranju i zdravstvenoj zaštiti i da je za to potrebno vreme od šest meseci do godinu dana zbog javne rasprave.

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE