Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Projekat Narodnog muzeja u sedam gradova Srbije

    Izložba „Sa Kanicom po Srbiji“ Narodnog muzeja u Beogradu, do kraja godine biće predstavljena u sedam gradova Srbije koji su bili predmet inetresovanja istraživača, kartografa i umetnika Feliksa Kanica, najavio je danas muzej.
     
    Od 22. avgusta do 5. septembra postavka će biti u Narodnom muzeju Vranje, a zatim slede gostovanja u Nišu, Leskovcu, Valjevu, Kragujevcu, Smederevu i na kraju, od 12. do 25. decembra, izložbu će moći da pogleda publika u Zeječaru.

     
    Postavka odabranih crteža i citata putnika Feliksa Kanica, koju je priredio Đorđe S. Kostić, predstaviće posetiocima Srbiju, njene kulturno-istorijske spomenike, žitelje i gradove druge polovine 19. veka.
     
    Kroz 34 geografske i kulturološe zabeleške sa Kanicovih putovanja po Srbiji posetioci izložbe biće u mogućnosti da se kroz vizuru radoznalog istraživača, zaljubljenika u antičko nasleđe, kartografa i umetnika, koji je načinio stotine crteža predela i građevina koje je video, upoznaju sa često zaboravljenim nasleđem svoga kraja.
     
    Tekstovi za ovu izložbu preuzeti su iz Kanicove knjige „Srbija. Zemlja i stanovništvo od rimskog doba do kraja 19. veka, 1-2“, a kompletan vizuelni materijal predstaljaju njegovi publikovani likovni radovi kao i ostavština koja se čuva u Narodnom muzeju i Arhivu SANU u Beogradu.
     
    Izložba će biti upotpunjena predstavljanjem publikacije „Slike sa Balkana Feliksa Kanica“, kao i edukativnim radionicama za najmlađe muzejske posetoce.
     
    Posle beogradske publike, sa Srbijom sa kraja pretprošlog veka su mogli da se upoznaju posetioci Sajma knjiga u Beču, a potom i publika na Sajmu knjiga u Lajpcigu.
     
    Upotpunjena novim materijalom, koji pripoveda o gradovima u kojima će, tokom naredna četiri meseca, gostovati, izložba će biti izuzetna prilika da se za upoznavanje sa svedočanstvima o pojedinim starim građevinama, narodnim običajima, ali i danas nepoznatim ljudima koje je Kanic sretao na svojim putovanjima po Srbiji.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE