Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Povrće u Srbiji ispravno i bezbedno

    Potrošači u Srbiji nemaju nikakav razlog za strah od konzumiranja svih vrsta povrća, uključujući i krastavac, jer je ono kvalitetno, zdravstveno bezbedno i apsolutno sigurno za upotrebu, izjavio je danas profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Žarko Ilin.

    Povrće koje se proizvodi u Srbiji je bez rezidua, odnosno ostataka pesticida i teških metala, a prilikom njegove berbe vodi se računa o higijeni i uglavnom se koriste rukavice, naglasio je Ilin Tanjugu, dodajući da je ešerihija koli (EHEC) „bolest prljavih ruku“.

    „Ne može (ešerihija koli) u bilo koji plod doći korenovim sistemom ili unutar biljke, već samo dodirom ruke sa spoljašnje strane, i to nekog ko je bio u kontaktu sa goveđim i konjskim stajnjakom ili izmetom“, rekao je Ilin.

    Srpsko povrće bolje nego nemačko


    Profesor je ponovo podsetio na važnost prevencije i preduzimanja adekvatnih higijenskih mera prilikom proizvodnje, pripremanja i konzumiranja hrane, jer se ešerihija koli prljavim rukama može preneti na povrće, voće, meso ili bilo koju drugu vrstu hrane.

    Ilin je ukazao da je na geografskim širinama na kojima se nalazi i Srbija, kvalitet povrće daleko bolji nego u Nemačkoj, Holandiji, nordijskim zemljama…

    Profesor je kazao da treba stimulisati veću potrošnju povrća u Srbiji, napominjući da razlog za nedovoljno učešće te vrste proizvoda u ukupnoj ishrani nije samo poslednja afera sa ešerihijom koli, već i nizak životni standard.

    Ilin je napomenuo da bi, pored podsticanja građana da koriste voće, trebalo aktivirati i sporazume sa Rusijom da bi tamo bio izvezen deo gotovih proizvoda iz Srbije kako domaći proizvođači ne bi „doživeli fijasko“ usled smanjene kupovine povrća.

    Takođe, država, odnosno Vlada Srbije, trebale bi da ukoliko su u mogućnosti da pomognu domaćim proizvođačima na sličan način kao EU, koja je odobrila 210 miliona evra za nadoknadu štete uzgajivačima povrća koji su pretrpeli gubitak u prodaji zbog pojave ešerihije koli.

    Povrtari u Srbiji sa značajnim gubicima


    I povrtari u Srbiji, naročito proizvođači krastavaca, ovih dana se suočavaju sa značajnim gubicima i nemogućnošću da svoje proizvode prodaju, te su mnogi, pošto su pokušali da robu prodaju po niskim cenama, odlučili da svoj asortiman ni ne iznose na pijačne tezge.

    Ministarstvo poljoprivrede prošle sedmice je saopštilo da su rezultati vanrednih kontrola u pet gradova Srbije pokazali da u krastavcima na domaćem tržištu nema prisustva bakterije ešerihije koli i da su svi uzorci ispravni i bezbedni za upotrebu.

    Vanredne kontrole krastavaca obavljene su u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i Zrenjaninu, na kvantaškim pijacama i u veleprodajnim objektima gde su mikrobiološke analize obuhvatile i paradajz, zelenu salatu i tikvice.

    U tom ministarstvu je takođe potvrđeno da u Srbiju nisu uvožene klice pasulja, niti klice ostalih biljaka koje su nosioci zarazne bakterije (ešerihije koli).

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE