Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Spavanje vikendom neće vam nadoknaditi manjak sna

    Nakon napornog radne nedelje, lako je pomisliti da jedno dobro subotnje spavanje može rešiti stvar i pomoći vam da se rešite umora koji se nakupio tokom nedelje. Niste u pravu, kažu naučnici.

    Jedna noć kvalitetnog sna jednostavno nije dovoljna kako bi vam se telo oporavilo od 5 ili više dana slabog spavanja.

    Prema istraživanju koje su sproveli, naučnici su zaključili da nam radna efikasnost sve više pada kako odmiču dani u kojima loše i malo spavamo te da se ne vraća u normalu dok ne odspavamo barem dve noći kvalitetnog sna.

    Stručnjak za spavanje Alexandros Vgontzas sa američkog Penn State koledža iz Pennsylvanije proučavao je san mladih žena i muškaraca 13 noći zaredom u svojoj laboratoriji.

    Prve četiri noći spavali su po 8 sati. Nakon toga, spavanje im je ograničeno na samo 6 sati sna sledećih šest noći. Poslednje tri noći spavali su po 10 sati.

    Dr. Vgontzas je zaključio da su dve noći dužeg sna bile dovoljne ispitanicima da se reše pospanosti nakon nedelju dana slabijeg spavanja, ali im se još uvek nije potpuno vratila radna efikasnost.

    Ipak, nije sve tako crno, posebno za muškarce koji imaju problema sa napuštanjem kreveta tokom vikenda. Istraživanje je pokazalo da se muškarci teže nose sa nedostatkom sna od „nežnijeg“ pola.

    Naučnici smatraju da je to zbog toga što žene puno bolje koriste fazu „dubokog sna“ za odmor nego muškarci. Osim toga, ženama ta faza spavanja služi i za stvaranje svojevrsne zaštite organizma, što nije slučaj kod „jačeg“ pola. Zbog toga što puno bolje iskorišćavaju ono malo sati sna preko nedelje, žene se i lakše nose sa nedostatkom sna i brže se oporavljaju od nespavanja.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE