Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Hor „Eho“ uvod u festival orgulja

    Koncertom orguljašice Branke Đorđević i hora „Eho“ sa solistima Milicom Jeličić, sopran i Stefanom Hadžićem, bariton, pod dirigentskom upravom Đorđa Perovića u nedelju, 29.maja u katedrali Blažene Djevice Marije na Neimaru u Beogradu, biće najavljen 11. međunarodni festival „Dani orgulja – Dies organorum“.
     
    Kako je saopštio organizator, ovaj koncert je prilika da se posle skoro godinu dana ponovo okupe ljubitelji zvuka orgulja kao i da predstave program predstojećeg festivala „Dani orgulja – Dies organorum“ koji će biti održan od 29. juna do 9. jula u Katedrali na Neimaru.

    Na programu najavnog koncerta su dela za hor i orgulje Gabriela Forea i Samjuela Barbera koja će izvesti orguljašica Branka Đorđević, aktivna učesnica dosadašnjih festivala „Dani orgulja“ i hor „Eho“ sa solistima.

    Novo izdanje „Dani orgulja/Dies organorum“ kojim počinje druga decenija postojanja festivala, otvoriće katedralni orguljaš Notr Dam u Parizu i profesor na pariskom Konzervatorijumu Olivije Latri.

    Na ovogodišnjem festivalu posvećenom francuskoj školi orgulja predstaviće se i mlada korejska orguljašica Šin Jang Li, koja se usavršavala na Pariskom konzervatorijumu, te i njenu interpretaciju odlikuje karakterističan francuski pristup.

    Još jedan gost iz Francuske, Erve Desar pored kompozicija francuskih autora, izvešće i kompozicije srpskog kompozitora Ivana Jevtića.

    Na tragu francuskog stila je i koncert kamerne muzike za orgulje koji tradicionalno osmišljavaju srpski mladi orguljaši sa svojim kolegama muzičarima. Njihov koncert 4. jula posvećen je obeležavanju 100-godišnjice rođenja Žana Alana, predstavnika francuske orguljaške tradicije.

    Na Festivalu će biti obeležena još jedna godišnjica, češki orguljaš Pavel Kohout na koncertu 2. jula izvešće poznata dela češkog romantičarskog kompozitora Antonjina Dvoržaka povodom 170-godišnjice od rođenja.

    Kompozitor i orguljaš iz Norveške Vidar Hansen pored dela velikih baroknih i romantičarskih kompozitora na koncertu 6. jula izvešće kompozicije norveških autora i svoja dela.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE