Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Posle pola veka preporučen novi lek za lupus u EU

    Evropska agencija za lekove (EMA) preporučila je novu terapiju za lečenje lupusa u zemljama Evropske unije, prvi put za poslednjih pola veka.

    Komisija EU, koja najčešće u roku od nekoliko meseci usvaja mišljenje ove agencije, dobila je preporuku da se lek „benlista“, koji je otkrila kompanija „Hjuman džinom sajensiz“, a razvio „Glakso Smit Klajn“, odobri protiv pomenute autoimune bolesti koja napada zglobove i organe, izvestio je Rojters.

    Lek „benlista“ je u martu već odobren u SAD, gde je njegova prosečna cena po pacijentu godišnje oko 35.000 dolara.

    Lupus izaziva niz simptoma, kao što su artritis, oštećenje bubrega, bol u grudima, osip po koži, težak umor.Ti simptomi često jačaju ili opadaju, a oštećenje organa može da bude i fatalno.

    Procenjuje se da od lupusa boluje pet miliona ljudi u svetu. Današnji lekovi često nisu od pomoći ili izazivaju teške neželjene propratne efekte, kao što je gubitak koštane mase zbog primene steroida.

    „Benlista“ se daje jednom mesečno, intravenoznom infuzijom. Jedno istraživanje je pokazalo da je 43 odsto pacijenata koji su, uz standardnu terapiju, uzimali visoke doze „benliste“ tokom godinu dana, osetili poboljšanje i da nisu imali daljnja oštećenja organa.

    Prema prognozi Tompson Rojtersa, vrednost globalne prodaje „benliste“ će 2015. dostići cifru od 3,55 milijardi dolara, a neki analitičari za kasnije godine predviđaju rast vrednosti prodaje tog leka do pet milijardi dolara.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE