Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    BiH: Krompir iz Egipta nije opasan po zdravlje ljudi

    Krompir iz Egipta, koji sadrži bakteriju „smit“ /Ralstonia solanacearum/, u BiH je u periodu od 27. do 29. aprila uvezla firma „Dabis“ Višići – Čapljina preko graničnog prelaza Gradiška, navodi se u saopštenju iz Uprave BiH za zaštitu bilja i ističe da ova bakterija predstavlja patogen bilja i da ne ugrožava zdravlje ljudi i životinja.
    Uprava je na osnovu izveštaja o izvršenoj inspekcijskoj kontroli dobijenih od Uprave za inspekcijske poslove Republike Srpske /RS/ i Uprave za inspekcijske poslove Federacije BiH /FBiH/ saopštila da je ova firma uvezla svih pet pošiljaka krompira u količini od 110 tona.
    Pošiljalac pošiljake, koju je pratila odgovarajuća dokumentcija, je „Rif internašnal trejding“ iz Egipta.
    Fitosanitarna inspekcija RS izvršila je fitosanitarnu kontrolu kojom je utvrdila da su pošiljke istovarene u Laktašima, a da je deo pošiljki isporučen kupcima u Federacija BiH.
    Zbog toga je Inspekcija uzela tri uzroka iz navedenih pošiljki i dostavila ih na analizu u laboratoriju ovlaštene institucije Poljoprivredni institut RS u Banjaluci, te je celokupnu zatečenu količinu krompira na teritoriji RS stavila pod inspekcijski nadzor i za istu je određena mera zabrane prometa, premeštanja i upotrebe.
    Na osnovu laboratorijskih izveštaja Poljoprivrednog instituta RS u uzrocima je utvrđeno prisustvo krompira sa ispoljenim tipičnim simptomima zaraze koju prouzrokuje karantinska fitopatogena bakterija „smit“ i da su sva tri uzroka na osnovu prvog testa provjere, metodom imunofluoroscencije, na prisustvo karantinske fitopatogene bakterije „smit“ pozitivna.
    Osim navedenih pet pošiljki kontrolom je utvrđeno da je preko graničnog prelaza Gradiška isti prevoznik uvezao još šest pošiljki merkantilnog krompira od čega su dve reeksportovane u Srbiju, a iz preostale četiri uzet je jedan uzrok koji je, takođe, pozitivan na „smit“.
    Postupajući po dopisu Inspektorata RS, federalna Uprava za inspekcijske poslove je takođe preduzela mere i celokupne količine merkanilnog krompira zatečenog u prometu ne teritoriji FBiH stavila pod kontrolu poljoprivrednih inspektora i odredila mere zabrane prometa.
    Fitosanitarna uprava Slovenije je u sredu, 4. maja službeno obavestila Upravu BiH za zaštitu zdravlja bilja o pošiljci merkantilnog mladog krompira iz Egipta koji je završio u BiH.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE