Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    RS: Izmene Zakona o poljoprivrednim zadrugama

    Vlada Republike Srpske (RS) utvrdila je danas Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednim zadrugama prema kojem bi jedinice lokalne samouprave mogle naknadno podnositi zahteve radi upisa prava svojine u svoju korist.
    Ovim se otvora mogućnost zadrugama koje nisu zainteresovane za određene nepokretnosti da ih daju drugim korisnicima, čime bi imovina bila korištena u svrhu delatnosti iz oblasti poljoprivrede u okviru zadružnih delatnosti, a time i zaštićena od propadanja, saopšteno je iz Biroa Vlade RS za odnose sa javnošću.
    Izmenama i dopunama ovog zakona pristupilo se zbog otklanjanja dilema koje su se javljale u njegovoj dosadašnjoj primeni. Rok za podnošenje zahteva za upis nepokretnosti jedinicama lokalne samouprave nije bio dovoljan, jer još postoje nepokretnosti za koje nisu dostavljeni podaci, a uknjižene su kao državna, odnosno, društvena svojina s pravom korišćenja, upravljanja ili raspolaganja u korist zadruga. Prisutna je i nedorečenost šta uraditi sa nepokretnostima za koje nisu zainteresovane zadruge.
    Vlada RS na današnjoj sednici upoznala se i o Informaciji o nabavljenim količinama mineralnog đubriva NPK 15:15:15 i NPK 8:26:26 za setvu u ovoj godini. Vlada je zadužila Republičku direkciju za robne rezerve da preostalo, nepreuzeto mineralno đubrivo, podeli zainteresovanim registrovanim poljoprivrednicima na području Srpske koji ispunjavaju uslove za dodelu đubriva.
    Vlada je prihvatila informaciju o ustupanju robe iz zaliha Republičke direkcije za robne rezerve humanitarnim i drugim ustanovama sličnog karaktera. Ministarstvo trgovine i turizma i Republička direkcija za robne rezerve izvršiće raspodelu raspoloživih prehrambenih i neprehrambenih artikala sa zaliha robnih rezervi, podnosiocima zahteva za dodelu pomoći.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE