Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kladioničari prali pare od prodaje droge

    Miloš Lučić, vlasnik beogradskih restorana „Vrt“ i „Resava“, koji je osumnjičen da je posredovao u podmićivanju službenika Uprave za igre na sreću i tako omogućavao nelegalan rad i bogaćenje vlasnicima nekoliko najjačih srpskih kladionica, prema sumnjama policije bio je i deo lanca pranja novca od prodaje kokaina, ekskluzivno saznaje „Blic“.
    – Novac od prodaje narkotika jednog narko-bosa ulagan je u igre na sreću i zatim je opran preko kladioničara. Istraga o tome je tek pokrenuta i određena saznanja postoje, a detalje o velikom bogatstvu vlasnika kladionica utvrdiće i finansijski deo istražnih radnji – kaže izvor „Blica“ u vrhu srpske policije.
    Do sada je utvrđeno da je glavni posrednik između kladioničara i četvoro uhapšenih službenika Uprave za igre na sreću bio Miloš Lučić, vlasnik beogradskih restorana „Vrt“ i „Resava“.
    Sagovornik „Blica“ naveo je da je u akciju hapšenja koju je vodila Služba za borbu protiv organizovanog kriminala, odmah posle hapšenja uključena i Uprava za sprečavanje pranja novca, koja je blokirala račune svih kladionica koje su se našle na udaru policije.
    – Blokirano je 50 miliona dinara i 150.000 evra, koliko je bilo na računima kladionica čiji su vlasnici uhapšeni. Novac je, po zakonu, blokiran na 72 sata. Do isteka tog roka biće odlučeno da li će novac biti zaplenjen – rekao je izvor „Blica“ i naveo i da je velika količina gotovog novca nađena i u objektima kladionica koji su pretreseni u utorak.
    Samo u jednom lokalu, prema saznanjima „Blica“, nađeno je milion dinara i 200.000 evra. U akciji u utorak uhapšeno je četvoro službenika Uprave za igre na sreću Ministarstva finansija: Darko Puača, Njegoš Dželetović, Nikola Komatina i Dušica Malović Kljajić. Interesantno je da su svi četvoro radili na poslovima kontrole i nadzora, s još jednom koleginicom, za koju je posle saslušanja utvrđeno da nije bila umešana u zloupotrebe. Uhapšeni službenici sumnjiče se za zloupotrebu, odnosno korupciju u državnim institucijama.
    Na udaru istrage našli su se i vlasnik kladionice „Koloseum“ Boža Tepavčević, vlasnik kladionice „Feniks“ Goran Vasilić, vlasnik kladionice „Balkan bet“ Željko Dorontić, suvlasnik „Sokera“ Vladimir Radojičić, radnica preduzeća „Eurolend-M“ Mirjana Marinković, vlasnik „Maks beta“ Saša Mirčeta, vlasnik kladionice „Dupla šansa bet“ Goran Janković, vlasnik „Duple šanse“ Vasa Babić, vlasnik i regionalni menadžer niškog preduzeća „Aspekt“ Zoran Stojanović i Ristić Dalibor iz Požarevca, kao i priređivač i prodavac aparata za posebne igre na sreću Žarko Dujanović.
    Svi su uhapšeni zbog sumnje da su organizovali nelegalne igre na sreću.
    – Postojala su tri modela nelegalnog rada: ili nisu imali dozvolu ili su imali dozvolu samo za rad određenog broja aparata, ili su imali dozvolu ali su radili bez licence. Tu su na scenu stupali podmićeni službenici Uprave, čiji je zadatak bio da vlasnicima ovih kladionica na vreme jave kada su kontrole rada kako bi ovi izbegli sankcije. Na taj način stekli su ogrman profit, a državu zakinuli za neplaćeni porez – istakao je izvor „Blica“.
    On navodi i da je istraga o ovim zloupotrebama započeta pre 11 meseci, a da se na udaru prva našla kladionica „Koleseum“, zbog čega je akcija nazvana „Amfiteatar“.
    – Istraga je juče rezultirala hapšenjem, koje je izvedeno u saradnji sa Upravom kriminalističke policije i područnih uprava. Za hapšenje i pretrese više od 150 objakata angažovan je do sada najveći broj policajaca, njih više od 600, dok je samo za zaplenu dokaza, računara i slot-aparata angažovano 15 kamiona – rekao je izvor „Blica“.
    Akcija je izvedena u saradnji s Tužilaštvom za organizovani kriminal, a svi uhapšeni će u roku od 48 sati biti privedeni istražnom sudiji na saslušanje. U SBPOK-u navode da se akcija na razotkrivnju zloupotreba u organizovanju igara na sreću nastavlja.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE