Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bajec: Aranžman s MMF iz predostrožnosti, nije finansijski

    Ekonomski savetnik premijera Srbije Jurij Bajec izjavio je da će srpske vlasti danas voditi preliminarne razgovore sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o aranžmanu iz predostrožnosti, koji nije finansijski i da se razlikuje od onih koje je dosad Srbija imala sa tom finansijskom institucijom.
    Misija MMF-a dolazi danas u Beograd, gde će do 27. maja sa srpskim vlastima voditi razgovarati o tom aranžmanu.
    Srbija je imala aranžman o povlačenju 2,9 milijardi evra, a povukla je polovinu tih sredstava, podsetio je Bajec u izjavi za TV B92 i objasnio da su se ta sredstva mogla povlačiti pod određenim uslovima, a na osnovu kvota koje određuje MMF.
    Za razliku od toga, novi aranžman podrazumeva da iz predostrožnosti, MMF, Vlada Srbije i Narodna banka Srbije, kao partneri, utvrde ekonomsku politiku, pre svega fiskalnu i monetarnu, rekao je Bajec. On je dodao da će MMF u određenom vremenskom periodu pojačano pratiti da li se dogovorena ekonomska politika sprovodi.
    Srbija je imala dobro iskustvo sa prethodnim aranžmanom, rekao je Bajec i ukazao da je povoljna okolnost novog aranžmana što se država dodatno ne zadužuje.
    Pored toga zemlja dobija na kredibilitetu ukoliko MMF potvrdi da se dogovorena ekonomska politika sprovodi, što pozitivno utiče i na poverenje međunarodne javnosti, stranih investitora i domaće privrede.
    Bajec je ukazao da su dosadašnje mere vlade bile u skladu s dosadašnjim sporazumom s MMF-om.
    Povećanje plata i penzija u javnom sektoru izvan dogovorenog okvira uoči izborne godine bilo bi, kako je kazao, „udvaranje biračima“.
    Članovi misije MMF-a, koju predvodi Albert Jeger sutra će u Beogradu početi preliminarne razgovore s premijerom i ministrom finansija Srbije Mirkom Cvetkovićem o stend-baj aranžmanu iz predostrožnosti.
    „Imajući u vidu da Srbija nije povukla sva sredstva iz prethodnog stend baj aranžmana nije nam potreban dodatni novac od MMF-a, ali nam je potrebna ekspertiza te finansijske institucije“, izjavio je Cvetković i ukazao da novi aranžman podrazumeva i određene reforme koje će srpska vlada sprovesti.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE