Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Večeras premijerno „Zojkin stan“ u SNP-u

    Dramska predstava „Zojkin stan“ po tekstu Mihaila Bulgakova, koja će večeras premijerno biti izvedena u Srpskom narodnom pozorištu (SNP) u Novom Sadu, biće 40. rediteljska postavka Dejana Mijača u najstarijem domaćem profesionalnom teatru, koji ove godine proslavlja vek i po postojanja.

    Režijom tog značajnog dela svetske dramske literature biće obeleženo i 50 godina od Mijačevog rediteljkog debija na sceni SNP-a, istakao je upravnik tog pozorišta Aleksandar Milosavljević na konferenciji za novinare, naglasivši da su u tom teatru ponosni na sve te jubileje.

    Napominjući da su dugo trajali razgovori sa Mijačem o izboru komada koji bi on režirao u godini jubileja SNP-a i koji bi okupio veliku glumačku ekipu, Milosavljević je rekao da je odabrana ta Bulgakovljeva tranzicijska priča, koja u rediteljevom viđenju predstavlja određeni pogled na pozorište u ovo naše vreme.

    „Zojkin stan“ je satirični komad o propadanju ruskog plemstva, odnosno čitavog jednog društvenog sistema i uzdizanju nove, komunističke klase u periodu posle Oktobarske revolucije, sa svom surovošću te tranzicije koja na određen način preslikava i na savremene prilike.

    Mijač nije želeo da podrobnije objašnjava suštinu svoje postavke te drame koja, kako je ranije rekao, može da ima podnaslov „Zojkin stan“, ali je napomenuo da, osim umetničkih razloga za rad na tom delu postoje svakako i objektivne okolnosti.

    „Kod nas je još uvek pravo čudo da se predstava uopšte i pojavi“, rekao je čuveni reditelj i naglasio da je, odlučivši da radi na tom komadu, „znao gde dolazi, s kim treba da radi i kome treba ta predstava“.

    Za nosioce glavnih uloga u predstavi odabrao je Jasnu Đuričić i Borisa Isakovića, koji su glumački bračni par a u isto vreme i prvaci drame, što je, kako je napomenuo Mijač, s jedne strane prilična sreća za reditelja a s druge đavolski teško u stvaranju predstave.

    Jasna Đuričić, u ulozi Zoje Denisovne, istakla je da je igra ulogu jedne plemenite žene koja ima svoj san iz kojeg ne isključuje i druge ljude, dodajući da je „Zojkin stan“ tranzicijska priča onog ali i ovog vremena, „komad s jedne strane mračan a s druge duhovit“, kao što je često i u životu.

    Isaković je iz tog komada izdvojio problem laži, napominjući da su „svi primorani da lažu u borbi za svoj opstanak“ i dodao da se boji da je svojim viđenjem tog Bulgakovljevog dela reditelj „anticipirao neko buduće vreme“.

    Muziku za predstavu napisao je Boris Kovač, kome je ovo prva saradnja sa Mijačem, scenograf je Jasmina Holbus, kostimograf Marina Sremac a dramaturzi Branko Dimitrijević i Svetislav Jovanov. Koreografiju je uradila Ista Stepanov Pavlović, scenski pokret Deneš Debrei, a u brojnoj glumačkoj ekipi su i Jovana Mišković, Igor Pavlović, Nenad Pećinar, Novak Bilbija, Gordana Kamenarović, Draginja Voganjac, Marija Medenica i drugi.

    Premijera „Zojkinog stana“ je na sceni „Pera Dobrinović“ u 19:30 sati a reprize predstave su 21. i 26. aprila.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE