Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Stefan Denković, socijalno preduzeće ,,Radanska ruža"

    Žene iz ,,Radanske ruže“ ručno prave ajvar i pekmez: Neke su u 50 godina zaradile prvu platu

    Socijalno preduzeće ,,Radanska ruža“ iz Lebana zapošljava žene iz marginalnih grupa koje ručno prave domaće proizvode, ajvar i pekmez, po starim recepturama bez konzervanasa i drugih dodataka. Udruženje žena Ruža trenutno broji 30 članica, a ove sezone će uposliti još njih 20. 

    Njihovi proizvodi domaće radinosti se sastoje od voća i povrća, ubranog na obroncima planine Radan, koje pažljivo biraju i ručno prerađuju, na običnim šporetima u malim šerpama, u velikoj zajedničkoj kuhinji.

    Kako izgledaju ručno pravljeni domaći proizvodi imali smo priliku da vidimo na Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu, koji se održava od 18. do 23. maja.

    Žene u kuhinji

    Žene u kuhinji, Radanska ruža (Privatna arhiva)

    ,,Imamo kvalitet i podnožje, gde je najbolje i najkvalitetnije, i onda smo kroz projekat koji smo radili sa EU osnovali ‘Radansku ružu’ uposlili pet žena i bili ubeđeni da će to trajati godinu dana. Nismo imali nikakvu viziju za budućnost posle toga. Zapošljavamo žene sa invaliditetom, samohrane majke i žene koje nikada nisu radile“, kaže za BIZLife osnivač preduzeća ,,Radanska ruža“ Stefan Denković.

    Udruženje žena ,,Ruža“ postoji dugi niz godina. Članice udruženja su se već bavile nekim zanatima, ali nisu imale željenu i potrebnu vidljivost u društvu. Davne 2016. su počeli da rade sa pet žena, a sada broje skoro 30.

    ,,Ove godine u sezoni ćemo uposliti još 20 žena i doći ćemo do 50, a tu si i naše koperantkinje“, napominje Stefan.

    Osim konvencionalne imaju i organsku proizvodnju, koja je kompletni izvoz za Švajcarsku, Nemačku i Austriju. Proizvod njihove kuće je ajvar, a u ponudi imaju i džemove. Paleta proizvoda im je široka.

    Zeleni ajvar i pekmez

    ,,Prošle godine smo u naš asortiman uveli zeleni ajvar sa vrganjem. Boja je diskutabilna i ljudi nemaju poverenje dok ne probaju. Imamo i pekmez – svi ljudi misle da može da bude od kajsije i šipurka. Pekmez je džem koji se peče u rerni, a jedino voće koje može u rerni je šljiva“, navodi Stefan za BIZLife.

    Ajvar

    Ajvar ,,Radanska ruža“ (Privatna arhiva)

    Žene koje rade u socijalnom preduzeću ,,Radanska ruža“ su prošle obuku što se tiče recepture, koju strogo čuvaju. Prema Stefanovim rečima, oni su zajednica, jedna velika porodica i trude se da svaka žena koja dođe kod njih da se oseti kao kod kuće.

    ,,Susreo sam se sa ženama koje su sa 50 i kusur godina u Ruži zaradile svoju prvu platu i video tu promenu u društvu. Njen status je odmah postao drugačiji i bolji. Mi nemamo normu, nemamo dan bolovanja od 2016. godine“, kaže Stefan Denković.

    Ajvar ,,Radanska ruža"

    Ajvar ,,Radanska ruža“ (Privatna arhiva

    Socijalno preduzeće je od svog nastanka prisutno na sajmovima i u reklamama. Onlajn prodaja posle korone im je donela mnogo dobrog, a to poverljivost kupaca.

    Ručni proizvodi žena iz ,,Radanske ruže“, mogu se naći u pojedinim marketima i etno kućama, a takođe rade i sa hotelima i restoranima.

    Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.

    Izvor: BIZLife/Ivana Jaćimovski

    Foto: BIZLife, Privatna arhiva

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE