Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zašto je Srbija povukla SVO ZLATO iz inostranstva?

  Srbija je nedavno u zemlju vratila sve rezerve zlata koje su čuvane u inostranstvu i trenutno raspolaže sa 37,2 tone ovog plemenitog metala u vrednosti od 1,9 milijardi evra, saopšteno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Narodne banke Srbije (NBS).

  Kao razloge vraćanja zlatnih poluga iz sefova u Švajcarskoj i Engleskoj, NBS je navela da je „u ambijentu pojačane globalne neizvesnosti, želela dodatno da poveća sigurnost i dostupnost svog monetarnog zlata“.

  Iako se u poslednjoj deceniji mnoge zemlje u svetu vraćaju kupovini i skladištenju zlato kao najtradicionalnijeg oblika i zaštite od inflacije, retke su one koje su u svoje sefove vratile kompletne rezerve, piše ovaj portal.

  Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković izjavila je 23. novembra da je posle poruke predsednika Srbije Aleksandra Vučića „odmah, u roku od dva meseca, organizovala prebacivanje svih rezervi zlata u Srbiju“.

  Vučić je, kako je rekla, pre nekoliko meseci posle sastanka sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda, pitao „da li su rezerve zlata Srbije napolju“.

  „Rekla sam da jesu u inostranstvu, u Bernu u Švajcarskoj i da je samo jedna tona ostala u Londonu još iz onog vremena. Vučić mi je rekao da misli da bi to trebalo da bude ovde u Srbiji, uz opasku – ne znaš šta se u svetu dešava“, rekla je Tabaković za televiziju Pink.

  Zašto se zlato vraća u Srbiju?

  Kako je za ovaj portal rekao ekonomista Saša Đogović, mi imamo dovoljno deviznih rezervi i bez tog zlata, „ali to je za ne daj bože, ako dođe do nekih ljuljanja u svetu, da imamo zlata kod nas“.

  „U slučaju zaista većih poremećaja, cena zlata raste u odnosu na valute i onda ste sigurniji jer možete da prodate određene količine. Zlato služi u teškim momentima kada su globalne ekonomske prilike nepovoljne ili u slučaju eventualnih političkih pritisaka i sankcija, da vam ne bi zamrzli rezerve negde u inostranstvu“, kaže Đogović.

  Navodeći da zlatne rezerve čine 11,6 odsto ukupnih deviznih rezervi zemlje, iz NBS odgovaraju da je trend vraćanja rezervi u matične zemlje u poslednjih nekoliko godina prisutan u mnogim državama.

  „Ovaj trend je posledica nastojanja da se poveća raspoloživost i sigurnost zlatnih rezervi u periodima krize i neizvesnosti, činjenice da su u globalnom okruženju niskih i negativnih kamatnih stopa troškovi držanja zlata veoma niski, kao i nastojanja da se umanje troškovi skladištenja zlata u fizičkom obliku, koji su prisutni u slučaju držanja zlata u inostranstvu“, saopštila je NBS.

  Ceo tekst Radija slobodna Evropa možete čitati na OVOM LINKU.

  Izvor: RSE

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • Timotije

   I kralj Petar Karađorđević i njegov namesnik su pred beg iz zemlje (1941.g.) prvo povukli svo zlato u trezor Narodne banke Kraljevine Jugoslavije da bi ga onda utovarali u sanduke i izneli iz zemlje. Naravno, to zlato u vlasništvu države nikada posle nije bilo vraćeno u zemlju (dakle, opljačkano je od strane ondašnjih vlastodržavaca). To su upravo uradili i današnji vlastodršci u Srbiji. Svi ostali razlozi za povlačenje zlata u trezor Narodne banke Srbije u pričama Guvernerke i njoj sličnih diletanata su najobičnija laž koja služi za zamajavanje polupismenog i poluobrazovanog naroda (što je sad već postalo uobičajeno).

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE