Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  TRAMP BIRA LJUDE: Milijarderka ministarka obrazovanja, „kralj bankrotstva“ ministar trgovine

  Novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp (Trump) predložio je guvernerku Južne Karoline Niki Hejli (Nikki Haley) za novu američku ambasadorku u Ujedinjenim nacijama.

  Hejli, koja nema puno iskustva u međunarodnoj politici, prihvatila je ponudu.

  Tramp je imenovao još jednju ženu, poslovnu ženu Betsi DeVos (Betsy DeVos) iz američke države Mičigen na mesto ministarke obrazovanja.

  On je takođe, prema jednom izvoru koji mu je blizak, ponudio mesto ministra za stanovanje i urbani razvoj Benu Karsonu (Carson), Afroamerikancu koji mu je bio rival u unutarstranačkoj trci za predsedničku nominaciju republikanaca.

  Karson još nije prihvatio ponudu, ali je u Tviter poruci danas napisao da će uskoro stići obaveštenje o njegovoj „ulozi u pomaganju da se Amerika ponovo učini velikom“.

  Prema Trampovom predlogu, ambasador u UN biće deo kabineta u kojem su potpredsednik i ministri. Nisu svi predsednici SAD funkciju ambasadora u UN tretirali na nivou člana kabineta i republikanci su se dosad uglavnom protivili takvom statusu.

  Posle državnog sekretara za kojeg Tramp još nikoga nije predložio, ambasador u UN je najistaknutija funkcija u američkoj diplomatiji preko koje se iznose pozicije SAD na međunarodnoj sceni. Kao članica kabineta, Hejlieva će imati više mogućnosti da uobličava spoljnu politiku SAD, a ne samo da brani pozicije admnistracije, navodi agencija Asošiejted pres (AP).

  Niki Hejli je prva žena koju je Tramp postavio na visoki položaj u svojoj administraciji. Njeni roditelji su imigrirali iz Indije i druga je guvernerka neke savezne države poreklom iz Azije.

  Tramp je rekao da se ona pokazala kao uspešna u okupljanju ljudi bez obzira na poreklo ili stranačke sklonosti, kao i da je dokazana u postizanju dogovora. „Ona će biti odlična liderka u našem predstavljanju na svetskoj pozornici“, naveo je novoizabrani predsednik SAD.

  Hejlijeva je rekla da su SAD suočene s „ogromnim izazovima“ i da je „počastvovana“ što ju je novi predsednik pozvao u svoj tim da bude ambasadorka u UN, navodi se u Trampovom  saopštenju.

  Nova funkcija Niki Hejli će omogućiti zameniku guvernera Južne Karoline Henriju Mekmasteru da postane guverner. Mekmaster je jedan od prvih pristalica Trampa u Republikanskoj partiji.

  Niki Hejli je na početku trke za predsedničku nominaciju republikanaca podržavala senatora sa Floride Marka Rubija, a kada je on odustao, onda je podržavala senatora iz Teksasa Teda Kruza. Uprkos razmenjenim teškim rečima, ona se sastala s Trampom prošle nedelje i razgovor opisala kao „veoma lep“.

  Tramp je rekao za svoju predloženu ministarku obrazovanja Betsi DeVos da će pod njenim vođstvom američki obrazovni sistem biti reformisan i da će biti smanjena birokratija u školama.

  DeVos (58), poslovna žena i filantrop koja se godinama bavi pitanjima obrazovanja, rekla je u saopštenju da „status kvo u obrazovanju nije prihvatljiv“.

  Porodica DeVos je decenijama ativna u politici republikanaca, posebno kao donatori za kandidate republikanaca i republikanske partije. Njen muž Dik je naslednik bogatstva kompanije Amvej (Amway) i bivši predsednik kompanije.

  Ben Karson kao i Betsi DeVos pripadaju tradicionalnom hriščanskom i konzervativnom krilu republikanske partije.

  Tramp je danas popodne napustio Njujork da bi proveo praznik Dan zahvalnosti na svom golf terenu u Palm Biču, na Floridi. Tu će razmatrati o naredna tri ključna postavljenja, državnog sekretara, ministra odbrane i ministra finansija.

  „Kralj bankrotstva“

  Ministar trgovine u novoj američkoj administraciji Donalda Trampa biće, prema jednom izvoru, milijarder Vilbur Ros (Wilbor Ross), investitor koji se smatra „kraljem bankrotstva“ jer kupuje propale kompanije koje mu mogu doneti profit.

  Zvaničnik upoznat s procesom prenosa vlasti, nije želeo da bude imenovan jer nije ovlaščen da javno govori o tim pitanjima. Prema podacima magazina Forbs, Ros (78) ima bogatstvo od gotovo tri milijarde dolara.

  Ministarstvo trgovine, na čijem bi čelu bio, zaduženo je za realizaciju Trampovog najavljenog cilja da će zaštiti američke radnike i suprotstaviti se globalizaciji od koje najveću korist imaju multinacionalne korporacije, navodi AP.

  Ros je govorio da su mnogi Amerikanci nezadovoljni jer su radnici srednje klase ostali zapostavljeni, a Tramp predstavlja promenu u „manje politički korektnom pravcu“.

  „Jedan od razloga zašto podržavam Trampa jeste što mislim da nam je potreban radikalniji, novi pristup vladi, bar u SAD, od onoga što smo do sada radili“, izjavio je Ros za Si-En-Bi-Si u junu.

  Ros je rodjen na Floridi i diplomirao je na Univerzitetu Jejl. Radeći 24 godine kao bankar u banci Rotšild, specijalizovao se za bankrotstvo i restruktuiranje korporacija.

  Svoju glavnu firmu „W.L. Ross“ osnovao je 2000. godine, a deo svog bogatstva napravio je kupovinom fabrika koje loše posluju po jeftinim cenama, a zatim je nastojao da smanji njihove rashode i napravi profit. Nekada je to činio menjanjem plata i ograničavanjem beneficija radnika.

  Ros je spajanjem i kupovinom osnovao četiri velike kompanije koje se bave čelikom, tekstilom, automobilima i ugljem. Neke je prodao prepakovane u još veće svetske konglomerate. Tako je 2005. godine firmu „International Steel Group“ prodao indijskom magnatu čelika Lakšimiju Mitalu.

  Neki od poslova su mu doneli loš publicitet.

  Početkom 2006. u eksploziji u njegovm rudniku uglja „Sago“ poginulo je 12 rudara. Pre te nesreće inspekcija je u tom rudniku u Zapadnoj Virdžiniji utvrdila 208 bezbedbnosnih prekršaja. Ros je potom izjavio da je znao za njih, ali da ga je uprava rudnika uverila da je „stanje bezbedno“.

  Od 2000. investirao je u 178 kompanija.

  Mnoge njegove fabrike su na industrijskom Srednjem zapadu koji je na izborima bio naklonjen Trampu zbog obećanja da će stvoriti više radnih mesta u proizvodnji, tako što će ponovo pregovarati o trgovinskim sporazumima, kao i da će kazniti firme koje su proizvodnju preselile u inostranstvo.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta/AP Photo/Carolyn Kaster

  What's your reaction?

  Komentari

  • Alex

   Sve do jednog su odlicni izbori. Trump je bolji nego sto sam mogao i predvideti.

  • jasna

   Trebalo je Rosa dovesti u Srbiju jer je ovde ogroman broj propalih firmi pa je mogao da nam spase bar neke koje bi nastavile sa radom, a da ih ne dotira država. Amerikanci su toliko bogati, da se nama zavrti u glavi od cifara. A mi se ovde bavimo presipanjem iz šupljeg u prazno i održavamo firme koje su mogle da rade samo u socijalizmu, a i tada je država pokrivala gubitke. Divim se ljudima koji su u Americi bogataši, koji zapošljavaju puno radnika, koji i kada firma bankrotira uspeju da nastave posao u drugoj delatnosti i sa drugim firmama.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE