Slovački premijer nazvao (neke) novinare "prljavim antislovačkim prostitutkama" (VIDEO)

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Slovački premijer nazvao (neke) novinare “prljavim antislovačkim prostitutkama” (VIDEO)

  Asocijacija evropskih novinara (AEJ) izrazila je uznemirenje i zatražila od slovačkog premijera Roberta Fica izvinjenje za to što je u sredu slovačke novinare nazvao “prljavim antislovačkim prostitutkama”.

  Fica je razgnevila najnovija afera oko navodnog “zidanja cene” prezentacije predsedavanja Slovačke Evropskom unijom u kojoj se na udaru našao i šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak, jedan od retkih političara u Slovačkoj na koga do sada nije pala ni senka takvih skandala.

  “Dođem u Slovačku, otvorim novine, pustim televiziju. Šta čitam? Ministar Lajčak zločinac, sve pokradeno, zidane cene, pronevereno. Ne mogu da se po principu ‘Radio Mileve’ prave priče koje se apsolutno ne zasnivaju na istini. Nije istina to što svakodnevno lažete i nanosite štetu slovačkom predsedavanju. Vi ne informišete, vi lažete. Neki od vas su prljave antislovačke prostitutke”, rekao je Fico i napustio konferenciju za štampu sa Lajčakom.

  Evropski novinari podsetili su u saopštenju da je slovački premijer i ranije vređao i napadao novinare, a nije poznato da se ikad izvinio, te traže da to učini sada, bez obzira što je kao “prostitutke” označio “samo neke” novinare.

  “Taj verbalni napad premijera ne samo da je prešao sve granice pristojnosti, već je opasan presedan u nipodaštavanju rada novinara u javnosti što može da ugrozi slobodu medija i govora u Slovačkoj”, upozorila je AEJ u saopštenju, javljaju danas slovački mediji.

  Aferu oko navodno preskupih usluga prezentacije slovačkog predsedavanja EU i pritiska da se “zidaju cene”, iznela je ove sedmice, zajedno sa slovačkom “Transparensi interenšenel”, pripravnica slovačkog Ministarstva inostranih poslova Zuzana Hlavkova koja je optužila medijsku savetnicu Ministarstva za pritisak da manifestacije budu veće i skuplje, i proletos je zato dala otkaz.

  Lajčak je juče na konferenciji za novinare odbacio te tvrdnje i rekao da će Ministarstvo čak uštedeti 10 odsto buždeta. Naveo je takođe da nije istina da je pokušao da zataška stvari kada ga je Hlavkova proletos upozorila, jer je razgovarao s referentima i video da je sve u redu.

  Lajčak je zatražio od Nacionalnog revizorskog ureda i Antimonopolnog ureda da provere sve troškove u vezi s predsedavanjem.

  Još oštriji od Fica prema novinarima bivši predsednik Češke Vaclav Klaus koji je novinare nazvao “najvećim neprijateljima čovečanstva” i sadašnji predsednik Miloš Zeman koji ne propušta priliku da novinare, ne samo one koji ga kritikuju, naziva “idiotima”, “balegom” ili “septičkom jamom”.

  Zeman se posvađao s češkom javnom RTV zbog toga što mu ne dozvoljavaju da psuje tokom intervjua, te sada redovne mesečne intervjue daje samo privatnim medijima.

  Izvor: Beta

  Foto: YouTube screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE