FAP NE IDE U STEČAJ: Država preuzela 8 milijardi duga

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  FAP NE IDE U STEČAJ: Država preuzela 8 milijardi duga

  Privredni sud u Užicu doneo je rešenje o usvajanju Unapred pripremljenog plana reorganizacije (UPPR) pribojskog FAP-a, čime fimra ipak nije otišla u stečaj, prenose danas mediji.

  Rešenje postaje pravosnažno po isteku roka za žalbu, a ovim rešenjem država postaje vlasnik 95 odsto preduzeća. Sada pribojsko preduzeće umesto stečaja, dobija priliku da u narednih šest godina pokuša da posluje na drugačijim principima, bez gubitaka.

  „Većina državnih i komercijalnih poverilacaca i radnika podržala je UPPR čime je osam milijardi i 692 miliona dinara našeg duga pretvoreno u kapital. Država će ovim imati 95 odsto kapitala preduzeća, tri odsto je u rukama komercijalnih poverioca a dva odsto vlasništva pripada radnicima,“ ispričao je za Blic posle ročišta Ranko Vuković, generalni direktor FAP-a i dodao da je preduzeće počelo proizvodnju 30 kamiona koji će posredstvom domaćeg kupca biti izvezeni u Emirate.

  Državni sekretar u Ministarstvu privrede Srbije Dragan Stevanović izjavio je da će potpisivanje Unapred pripremljenog plana reogranizacije (UPPR) doprineti da Fabrika automobila u Priboju (FAP) počne da posluje po pravilima, da se oporavi i postane tržišno preduzeće.

  On je za Radio-televiziju Srbije rekao da postoji želja vojne industrije da FAP počne da radi za njih.

  “FAP već ima neke ugovorene poslove. Želja je vojne industrije da FAP počne da radi za njih”, naglasio je Stevanović i dodao da očekuje da FAP počne da radi kako za vojnu industriju, tako i za komercijalno tržište.

  Stevanović je istakao da Vlada ne bi primenila model Unapred pripremljenog plana reogranizacije u pribojskom FAP-u da Vojska nije izrazila želju za to.

  “Uz odgovoran i održiv model poslovanja mogu da se organizuju i odgovore na sve zahteve vojne industrije”, rekao je on.

  Izvor: BIZLife, RTS, Blic

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE