Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  restoran Peroko

  Da li osećaš miris Istoka?

  Iako biste očekivali da na Kopaoniku na svakom koraku degustirate tradicionalnu srpsku hranu, poput kajmaka i pršute, hotel „Viceroy Kopaonik” će vas iznenaditi autentičnim izborom restorana u svom sastavu. Ne samo da je svetski priznat brend hotela odabrao „srebrnu planinu” kao savršeno mesto za svoj prvi hotel u Evropi već je i svojim restoranima dodatno značajno unapredio i njenu kulinarsku scenu, a novim azijskim restoranom „Peroko” ujedno doneo promene u pogledu ukusa i nivoa ponude.

  Ovakvo gastronomsko iskustvo ne doživljava se na svakom ćošku, a čitav koncept fine dininga, zaokružen autentičnim zalogajima i karakterističnim pićima, svim čulima vodi nas na svojevrsno kulinarsko putovanje po Vijetnamu, Kini, Japanu… Iza svakog jela, svakog zalogaja i besprekorne dekoracije – stoji priča. Ona koju nam prenose vrhunski kuvari. 

  Restoran Peroko, enterijer

  Restoran Peroko, enterijer

  Putovanje kroz Aziju

  Jelovnik restorana „Peroko” odraz je umeća šefa kuhinje Nenada Prokića. Zavirujemo u njegovu kuhinju

  • Putovali ste u mnoge krajeve sveta. Koja destinacija je na vas ostavila najjači utisak? Gde se najbolje jede?

  Teško je reći, jer sam na svakoj destinaciji imao sasvim lepa iskustva. Ako moram da izdvojim neku posebno, to bi bio Brazil. Supruga mi je odande, pa me za Brazil vežu malo dublje emocije. Ako pričamo o kulturi hrane, onda je to, definitivno, Francuska, zemlja u kojoj je gastronomija na potpuno drugom nivou. Ako govorimo o dostupnosti hrane nezaboravnog ukusa, to bi bio Vijetnam. Takođe, najviše znanja sam stekao u ove dve zemlje radeći u restoranima sa fine dining konceptom i sarađujući sa šefovima koji imaju „Mišlenove” zvezdice.

  • Šta je bilo presudno da karijeru nastavite u Srbiji?

  Izazov da nastavim da radim na visokom nivou za luksuzni brend, kakav je „Viceroy Kopaonik”, gde su i očekivanja na visokom nivou, kao i kvalitet usluge i hrane. Takođe, mogućnost da nekim mlađim kolegama prenesem znanje i iskustvo stečeno u inostranstvu.

  • „Peroko” je restoran azijske kuhinje. Da li vam je u pripremi hrane inspiracija neka konkretna zemlja Dalekog istoka i zašto?

  Naš akcenat je na azijskoj kuhinji, dok u pripremi jela koristimo i neke od novijih tehnika kuvanja. Svakako da najviše inspiracije dobijam iz iskustva stečenog u Vijetnamu – njihova hrana je jednostavna, sveža, aromatična, prosto na svakom ćošku imate priliku da za mali novac uživate u preukusnoj hrani čije ćete arome, definitivno, zapamtiti.

  Viceroy Kopaonik - Restoran Peroko

  Viceroy Kopaonik – Restoran Peroko

  • „Peroko” ima drugačiji fine dining koncept, koji se ne može često videti kod nas.

  Kroz rad u Francuskoj i saradnjom sa njihovim šefovima naučio sam koliko je važan momenat prisustva šefa u sali u toku servisa i interakcije koju on ima sa gostima, tako da to primenjujemo i mi, u „Peroku”, jer na taj način pružamo priliku našim gostima da zaista uživaju u hrani i piću. Naravno, pored mog tima i mene, tome doprinose i barmen Nikola, koji će vas zadiviti koktelom „Nivatoko”, zatim Saška i Aleksandar, naši konobari koji su tu čak i kad ih ne vidite, kao i somelije Dragan, spreman da vam u svakom trenutku predloži vino koje će se potpuno složiti sa hranom koju jedete.

  • Koja jela će iznenaditi goste?

  Našu ponudu hrane čine tri jelovnika, podeljena u tri kategorije: meso i riba, riba i vege jelovnik, a svaki se sastoji od devet gangova (sledova). Svakako bih istakao suši i pekinšku patku, zatim brancina kuvanog na pari uparenog sa XO sosom, kao i salatu od algi sa vege jelovnika, ali i sva ostala jela na našim jelovnicima su posebna i teško je pojesti nešto slično na našim prostorima.

  Peroko - ukusi Azije

  Peroko – ukusi Azije

  • Kao neko ko je imao priliku da uživa u vašim jelima, znam da iza svakog od njih postoji posebna priča. Koja je vama najzanimljivija i budi vam najlepše uspomene dok pripremate neko jelo?

  Svako jelo ima svoju priču. Ipak, meni je najzanimljivije to što, celokupno gledano, jela potiču iz različitih krajeva Azije i, zapravo, predstavljaju jedno veliko gastronomsko putovanje kroz ovaj deo sveta

  Izvor: BIZLife Magazin/ Mladen Stanković

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE