Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Rad u Filip Morisu je užurban i ponekad nepredvidiv

  Emilija Veljković, jedan od najvažnijih istraživača globalne duvanske kompanije „Filip Moris“

  Nedavno je kompanija PMI predstavila IQOS 3 uređaj, novu generaciju već poznatog uređaja. Po čemu je nova serija osobena?

  IQOS 3 se odlikuje se novim kompaktnim i ergonomičnijim dizajnom, dužim trajanjem baterije i novim izgledom mehanizma poklopca, što nudi veću pouzdanost, zaštitu i mogućnost da se držač stavi u punjač pod bilo kojim uglom.  Iz estetskog ugla, IQOS 3 nudi korisniku preko 500 opcija da ovaj sistem koji radi na principu zagrevanja duvana prilagodi svom ličnom stilu, zahvaljujući novim kapicama, maskama za vratanca i kožnim futrolama.  IQOS 3 MULTI je naš višefunkcionalni uređaj za zagrevanje umesto sagorevanja duvana, koji staje u džep i odgovara na najčešći zahtev korisnika IQOS-a, a to je da mogu da koriste uređaj više nego jednom, bez potrebe za punjenjem baterije. IQOS 3 MULTI obezbeđuje 10 korišćenja u nizu bez punjenja u međuvremenu.

  Nedavno ste vi lično predstavili ovaj uređaj na velikom simpozijumu oralnih hirurga i implantologa  u Beogradu. Kakva je veza između uređaja IQOS i ove profesije?

   Pušenje izaziva određen broj ozbiljnih oboljenja i negativno utiče na oralno zdravlje, time što izaziva upalu desni i parodentozu. Prestanak pušenja značajno poboljšava oralno zdravlje i najbolja je opcija za sve pušače. Međutim, mnogi odrasli pušači nastavljaju da puše i zato je za zajednicu stomatoloških profesionalaca važno da bolje razumeju da postoji alternativa koja je manje škodljiva od pušenja i koje su karakteristike ovih proizvoda u poređenju sa klasičnim cigaretama. Mi smo predstavili uticaj izlaganja aerosolu koji se stvara pri korišćenju jedne od ovih alternativa, THS-a (koji se u Srbiji prodaje pod brendom IQOS), na boju zuba, oralnu mukozu i tkivo gingive, u poređenju sa izlaganjem dimu iz cigareta i svežem vazduhu u laboratorijskim uslovima. Naši rezultati objavljeni u naučnim časopisima jasno pokazuju da dolazi do značajnog smanjenja promene boje zuba, značajno manjeg uticaja na epitelnu morfologiju tkiva, da nema citotoksičnosti, i da dolazi do značajno manjeg nivoa upala tkiva gingive i usana nakon izlaganja THS aerosolu u poređenju sa dimom iz cigarete.

   Šta je presudno kod potrošača kada se odlučuju da pređu sa cigareta na ovu vrstu alternative za cigarete. Da li su zdravstveni benefiti na prvom mestu?

  Zagrevanje je daleko bolje od sagorevanja zato što je emisija štetnih toksičnih materija prilikom korišćenja IQOS-u znatno smanjena, pa su korisnici IQOS-a izloženi mnogo manjim količinama škodljivih sastojaka. Svi naučni dokazi prikupljeni do sada ukazuju na manji rizik u odnosu na pušenje cigareta. Međutim, IQOS nije bez rizika i sadrži nikotin. Zato je potpuni prestanak korišćenja duvana i nikotina najbolji način da se smanje zdravstveni rizici izazvani pušenjem.

   Kako izgleda vaš običan radni dan u centru za razvoj PMI u Švajcarskoj?

  Odgovor na ovo pitanje je vrlo kratak – veoma užurban i ponekad nepredvidiv. Mi u sektoru za naučne i medicinske poslove predstavljamo vezu između medicinskih nauka i internih i eksternih strana, kreiramo i podržavamo naučne i medicinske materijale i plasiramo radove u vezi sa svojim proizvodima bez duvanskog dima. Takođe pratimo sa naučnog i medicinskog aspekta poruke u vezi sa tim proizvodima kako bismo bili sigurni da je ono što kažemo o proizvodima bez duvanskog dima naučno zasnovano. Obezbeđujemo naučnu i medicinsku edukaciju za interne i eksterne saradnike i javnosti. Jedan od najvažnijih aspekata je svakako integrisanje naučnih podataka i drugih vrsta saznanja za potrebe kompanije – od naučnih istraživanja, preko istraživanja tržišta do „digitalnih podataka”. Sve to sa ciljem da se postigne jedinstveno interno razumevanje pravog značenja tako integrisanog skupa podataka, kako ga koristiti, kao i kako steći eksterno priznanje za pružanje pouzdanih i nepristrasnih, neselektivih naučnih i medicinskih informacija.

  Za kraj, jedan savet mladim naučnicima pred kojima je karijera?

  Nauka zahteva mnogo strpljenja i istrajnosti i podrazumeva nove izazove svakog dana. Do rezultata se često ne dolazi lako. U Srbiji nema velikih ulaganja u osnovna istraživanja, što predstavlja dodatni izazov za naučnike. Ja sam to iskusila tokom prvih godina rada u Institutu za nuklearna istraživanja Vinča, sredinom 90-tih godina prošlog veka.

  Međutim, biti naučnik je zaista nešto posebno. To je profesija koja vam daje privilegiju da kročite u nepoznato u pokušaju da otkrijete ono što niko pre vas nije i da naučite kako da tragate za nečim novim i sumnjate u ono očigledno. Mladi naučnici treba da budu što aktivniji u naučnoj zajednici, da učestvuju u naučnim forumima, konferencijama, dešavanjima u sektoru i prošire kontakte, kao i da budu otvoreni prema svemu.

  Izvor: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE