Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  #NisamPrijavila

  #NisamPrijavila izazvalo lavinu: 15.000 ispovesti o nasilju prema ženama

  Više od 15.000 osoba, uglavnom ženskog pola, podelilo je na Tviteru svoje iskustvo sa različitim oblicima nasilja i uznemiravanja pod heštegom #NisamPrijavila.

  U prethodna dva dana društvena mreža Tviter preplavljena je brojnim ispovestima o seksualnom uznemiravanju, psihičkom i fizičkom nasilju, silovanju, nasilju u porodici itd.

  Svoje, ali i priče svojih poznanica podelile su uglavnom osobe ženskog pola, ali i poneki muškarac.

  Hešteg #NisamPrijavila pokrenut je zbog slične priče o psihičkom i fizičkom nasilju koje je trpela devojka od strane svog tadašnjeg momka, poznate ličnosti. Ovu priču podelila je njena rođena setsra Nina Stojaković.

  Zbog neadekvatne reakcije policije u ovom slučaju, „pokret NisamPrijavila“ dobio je širu dimenziju.

  Žene koje su trpele nasilje, pisale su na Tviteru pod heštegom #NisamPrijavila o različitim razlozima zbog kojih nasilje nisu prijavile onda kada im se desilo.

  Strah od osude okoline, strah da će povrediti nekoga od svojih bližnjih, strah da im niko neće verovati, ali i strah da će, ako podele svoju traumu, neko od njihovih najbližih poželeti da pravdu uzme u svoje ruke, strah jer ne znaju da li je to što su doživeli zapravo nasilje, samo su neki od razloga zašto više od 15.000 žena koje su svoje ispovesti podelile na Tviteru nisu prijavile nasilje.

  Nakog gotovo dva dana i lavine Tvitova, Anđela Milivojević, novinarka BBC-a u Londonu, napravila je bazu podataka svih tvitova, ističući da je važno da se njihove priče ispričaju.

  Kampanju su podržale i brojne poznate lučnosti, među kojima je i glumica Danijela Štajndfeld, koja je nedavno optužila glumca Branislava Lečića za silovanje.

  Svoje razloge iznela je i glumica Bojana Maljević, ali i preduzetnica Zoja Kukić.

  Ispovesti pod parolom #NisamPrijavila privukle su pažnju javnosti i van Srbije – osim što su se u ispovestima prdružile i žene čitavog Balkana, o ovom pokretu su se interesovali i šire od toga.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE