Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  NIS na Sajmu energetike predstavlja inovacije u poslovanju

  Kompanija NIS na ovogodišnjem 12. Međunarodnom sajmu energetike i 13. Međunarodnom sajmu zaštite životne sredine predstavlja savremene tehnologije i inovacije u poslovanju, kao i nove projekte iz oblasti proizvodnje gasa, energetike i zaštite životne sredine.

  Na štandu NIS-a posetioci do 14. oktobra mogu da se upoznaju sa projektima koji kompaniji omogućavaju da zadrži lidersku poziciju u našoj zemlji i koji su NIS-u omogućili da preraste iz naftne u energetsku kompaniju.

  Danas, prvog dana ove manifestacije, NIS je predstavio inovativni projekat za pripremu gasa za transport – Aminsko postrojenje. Rad ovog savremenog postrojenja omogućava povećanje kvaliteta domaćeg prirodnog gasa, putem izdvajanja ugljen dioksida i drugih gasnih primesa, dok istovremeno doprinosi i povećanju obima proizvodnje gasa. Osim pozitivnog biznis efekta, ovaj projekat ima i značajnu ekološku komponentu jer je tehnologija koja se koristi u Aminskom postrojenju jedna od ekološki najbezbednijih. Tehnologija koja se primenjuje u Aminskom postrojenju je HiPACT (High Pressure Acidgas Capture Technology), jedna od najefikasnijih među postojećim metodama u procesu prerade gasa. Postrojenje u Elemiru je prvo HiPACT postrojenje u Evropi, a kompanija NIS je uložila više od 30 miliona evra u projekat izgradnje Aminskog postrojenja za prečišćavanje prirodnog gasa.

  Karakteristike i prednosti Aminskog postrojenja, koje radi u okviru NIS-ovog Pogona za pripremu i transport nafte i gasa u Elemiru, posetiocima Sajma je predstavila Mirjana Ostojić iz Bloka istraživanje i proizvodnja NIS-a. Predstavljanju Aminskog postrojenja su, između ostalih, prisustvovali i studenti sa smera Industrijsko inženjerstvo u eksploataciji nafte i gasa Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin“ iz Zrenjanina, koji su se ovom prilikom upoznali sa savremenom tehnologijom proizvodnje gasa. Otvaranje ovog smera na Tehničkom fakultetu inicirala je kompanija NIS, zbog potrebe za visokokvalifikovanim stručnim kadrom u eksploataciji nafte i gasa. Nakon predstavljanja postrojenja, studenti su učestvovali u kvizu, a najbolji su nagrađeni prigodnim poklonima.

  U okviru daljeg nastupa na Sajmu energetike, NIS će u četvrtak 13. oktobra predstaviti svoj program kogeneracije, odnosno proizvodnje električne energije u mini elektranama, dok je petak 14. oktobar rezervisan za projekte iz oblasti zaštite životne sredine i predstavljanje postrojenja za prečišćavanje vode u Novom Miloševu.

  Izvor: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE