Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  NIS-ove mini elektrane predstavljene na Sajmu energetike

  Kompanija NIS je u okviru svog nastupa na 12. Međunarodnom sajmu energetike i 13. Međunarodnom sajmu zaštite životne sredine, javnosti predstavila svoj inovativni projekat kogeneracije, odnosno proizvodnje električne i toplotne energije iz gasa.

  Kao jedna od najvećih energetskih kompanija u regionu, NIS u okviru Bloka Energetika razvija poseban program proizvodnje električne i toplotne energije u gasnim elektranama. Ove mini elektrane koriste gas lošeg kvaliteta koji zbog visokog stepena ugljen dioksida i azota do sada nije bio korišćen. Toplotna energija dobijena na ovaj način se koristi za potrebe infrastrukture naftnih i gasnih polja, čime je povećana efikasnost poslovanja kompanije, dok se električna energija isporučuje eksternim potrošačima ili koristi za sopstvene potrebe. Time je NIS, uz Elektroprivredu Srbije (EPS), postao jedini proizvođač u Srbiji, koji električnu energiju isporučuje na slobodnom tržištu. Kompanija je od 2013. godine pustila u rad 13 malih elektrana na svojim naftno-gasnim poljima, čija je ukupna snaga 11,6 MW, što je dovoljno za snabdevanje strujom u proseku 10.000 domaćinstava.

  NIS-ov program kogeneracije predstavljen je kroz prezentaciju Igora Koraća, zamenika direktora Bloka Energetika NIS-a, nakon čega je usledila panel diskusija na temu energetske efikasnosti i trenutnoj situaciji u ovoj oblasti u našoj zemlji. Među panelistima su bili predstavnici partnerskih kompanija koje su učestvovale u gradnji NIS-ovih mini elektrana, kao i Vladimir Božičković, profesor Mašinske škole iz Pančeva, koji je sa svojim učenicima konstruisao vetrogenerator koji zadovoljava deo potreba škole za električnom energijom. Kao društveno-odgovorna kompanija, NIS je prepoznao značaj ovog projekta i pružio podršku kroz svoj konkurs “Zajednici zajedno“.

  Izvor: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE