Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Neom projekat, grad budućnosti

  Grad budućnosti u Saudijskoj Arabiji traži zaposlene: Rukovodiocima plata 1,1 mil. USD

  Futuristički grad u Saudijskoj Arabiji  „The Line“ koji se gradi u okviru projekta „Neom“, vrednim pola milijardi dolara, traži zaposlene. Viši rukovodioci u Neomovom liderskom timu, koji se sastoji od otprilike 20 Saudijaca i stranaca, zarađuju godišnje oko 1,1 milion dolara, prema internim dokumentima koje je objavio „Wall Street Journal“.

  To je otprilike duplo više nego što prosečan američki rukovodilac zaradi, mada kompenzacija u nekim njihovim kompanijama takođe može da dostigne milione, nakon povlastica i bonusa.

  Izvršni direktori u Neomu, koji su „ispod“ senior rukovodilaca, dobijaju prosečnu platu od 660.000 dolara, izvestio je „Journal“.

  Direktori su plaćeni 270.000 dolara godišnje, senior menadžeri primaju 193.000 dolara, a menadžeri 130.000 dolara, prema listi pozicija od prošle godine.

  Iskustvo menadžera i senior menadžera kreće se od dve do više od osam godina, prema Neomovoj veb stranici za karijeru.

  Čini se da Neom nije toliko zainteresovan za veliku potrošnju na niže korporativne radnike, s početnom platom od 54.000 dolara, koja je daleko ispod one koju firme i konsultantske kuće sa Volstrita plaćaju „svežim“ diplomcima.

  Veb stranica za karijeru navodi 78 otvorenih pozicija, uključujući šefa bankarskog sektora i direktora preduzeća.

  Saudijska Arabija uvozi talente

  Neom, koji uključuje planove za 100 milja dug grad nazvan „The Line“, najambiciozniji je projekat saudijskog prestolonaslednika Mohameda bin Salmana do sada, iako je naišao na skepticizam kod nekih posmatrača.

  Da bi završila veliki projekat, Saudijska Arabija regrutuje talente iz inostranstva za izvršne rukovodioce, piše „Daily Mail„. Zemlja angažuje kadar iz oblasti kao što su tehnologija, turizam i zabava, kao i iz sektora u kojima kraljevstvo bogato naftom ima malo prethodnog iskustva.

  Grad BUDUĆNOSTI: Milion stanovnika i SAMO JEDNA saobraćajnica (VIDEO)

  Ko su najbolji regruteri za Neom?

  Među najboljim regrutima u inostranstvu je Neomov direktor marketinga Tim Šoroks, bivši direktor Amazon Web Services.

  Džozef Bredli, bivši izvršni direktor kompanije Cisco, takođe je angažovan da vodi tehnologiju i digitalno poslovanje u Neomu.

  Ostali regruti iz inostranstva u Neomu su Višal Vanču, bivši predsednik i izvršni direktor Južne Azije u General Electric-u, i Piter Terium, bivši izvršni direktor nemačke energetske kompanije RWE AG.

  Saudijska Arabija ne naplaćuje porez na dohodak, iako američki građani obično i dalje moraju da plaćaju porez na dohodak u SAD bez obzira gde žive.

  Međutim, Terium, koji je iz Holandije, rekao je za „Journal“ da su ambiciozni obim i futuristički ciljevi projekta bili više nerešeni nego plate i poreske olakšice.

  „Nepotrebno je reći da je izgradnja sistema 100 posto obnovljive energije od nule i najveće fabrike zelenog vodonika na svetu veći motivator nego isplaćena plata“, rekao je on.

  Ko stoji iza Neoma?

  Neom predvodi izvršni direktor Nadhmi al-Nasr, čija zarada nije otkrivena.

  Podsećamo, Neom je deo nacionalnog razvojnog plana „Kingdom’s Vision2030“ u koji je princ bin Salman uložio stotine milijardi dolara, sa ciljem da transformiše saudijsku ekonomiju, stvori radna mesta za građane i smanji njenu zavisnost od nafte.

  Novac, milioneri

  Novac,, dolar (Unsplash)

  Kada će The Line biti gotov?

  Ključna komponenta projekta, The Line, sastojaće se od dve zgrade, postavljene paralelno.

  Bin Salman je rekao da želi da „Mirror Line“ bude spreman do 2030. godine, iako su inženjeri rekli da bi za njegovu izgradnju možda trebalo 50 godina.

  Zgrada je toliko duga da će se nalaziti na podupiračima kako bi se uzela u obzir zakrivljenost Zemlje, a takođe će imati prugu brzih vozova koja će biti ispod.

  Ako bude u potpunosti završen, neboder će se protezati od Akapskog zaliva, kroz planinski lanac, a zatim će se protezati duž obale u pustinjski „aerotropolis“, piše „Wall Street Journal“.

  Bin Salman je takođe rekao da projekat ima za cilj da omogući milionima stanovnika da se sastanu u roku od pet minuta, da hodaju i putuju od kraja do kraja u roku od 20 minuta.

  Skupi projekat predviđa smeštaj za pet miliona ljudi nakon njegovog završetka, a brzi voz će saobraćati ispod zgrada. Takođe će imati marinu za čamce ispod luka zgrada.

  Planovi, koji pozivaju na milionsku zajednicu, podrazumevaju distribuciju hrane kroz vertikalnu poljoprivredu koja će biti integrisana u zidove sjajnih zgrada, a stanovnici će navodno da plaćaju pretplatu za tri obroka dnevno.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Screenshot YT

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE