Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Institut: Kineski investitori privilegovani u Srbiji

  Kineske kompanije imaju privilegovanu poziciju na tržištu Srbije, a njihovo sve veće prisustvo, koje podrazumeva i rast broja kredita iz Kine, menja ukupan trend privlačenja investicija u Srbiju, ocenila je istraživač Instituta društvenih nauka Đurđica Stanković.

  Sporazum o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu Srbije i Kine, potpisan 2016. godine, samo je ojačao potpisan Sporazum o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture iz 2009. godine, koji se tretira kao međunarodni sporazum sa većom pravnom snagom od bilo kog nacionalnog zakona, navela je Stanković u kolumni za beogradski Medija centar.

  „To doslovno znači da kineske kompanije imaju privilegovanu poziciju na tržištu Srbije i da se svako sklapanje poslova odvija iza kulisa, bez sprovođenja tenderske procedure, procesa javnih nabavki, ikakvog tržišnog nadmetanja zainteresovanih strana i zdrave konkurencije, a sve pod uslovima koje kineske kompanije diktiraju“, ukazuje Stanković.

  LingLong

  Linglong

  Autorka teksta navodi da se kineske kompanije danas nalaze na listi sedam od deset najvećih građevinskih kompanija na svetu, da su globalno prisutne svuda, a posebno u državama u razvoju, kakva je Srbija.

  Opasnost od dužničkog ropstva

  „Očigledan razlog za to je što je državama neophodna razvijena infrastruktura. Međutim, države često realno ne sagledavaju svoje finansijske sposobnosti za sklapanjem takvih projekata. Iako država dobija infrastrukturu koju je želela, potrebno je naglasiti negativnu dimenziju kineskog infrastrukturnog ulaganja“, piše u tekstu.

  Neadekvatna procena za finansiranjem takvih infrastrukturnih projekata, odnosno premašivanje solventnosti države da kreditira takve projekte, može dovesti do prezaduživanja države i ozbiljnog dužničkog ropstva, upozorava istraživačica Instituta društvenih nauka.

  Kina

  Projekti finansirani od Kine su najčešće u formi kredita, te veliko zaduživanje može dovesti male države u ozbiljnu dužničku krizu. Umesto da velikim infrastrukturnim projektima utiču na ekonomski rast, dugoročno male države mogu ugroziti finansijsku stabilnost i budući razvojni potencijal, dodaje se u tekstu.

  Primer Crne Gore

  Kao primer se izdvaja Crna Gora, koja je zbog izgradnje prvog dela autoputa od Bara do granice sa Srbijom, morala da pozajmi 800 miliona dolara od kineske Eksim banke (Exim Bank of China). Crna Gora je time povećala spoljni dug na 80 odsto bruto domaćeg proizvoda, dok je Kina sa pravom na 39 odsto crnogorskog duga postala najveći crnogorski poverilac, navodi Stanković i dodaje da zaduživanje kod kineskih banaka može stvoriti odnos zavisnosti u odnosu na zemlju poverioca.

  Crna Gora nije izolovan slučaj. Londonski Centar za globalni razvoj (Center for Global Development) navodi ukupno deset država koje imaju ozbiljan rizik otplate kineskih kredita (Malezija, Maldivi, Mongolija, Džibuti, Šri Lanka, Laos, Kirgistan, Pakistan, Tadžikistan).

  Stanković navodi da su pretežno svi kineski infrastrukturni projekti zapravo zajmovi, ali dodaje da Srbija, za razliku od država poput Crne Gore, uredno servisira svoje kredite.

  Dominacija kineskih investicija u Srbiji

  „Međutim, sve veće i veće prisustvo kineskih kompanija i kredita iz Kine menja ukupan trend privlačenja investicija u Srbiju. U 2022. godini, kineska ulaganja u Srbiji izbijaju na prvo mesto, zauzimajući mesto evropskim kompanijama. Nova direktna linija Beograd–Tjenđin će samo dodatno ojačati i pospešiti saradnju dve države“, navodi se.

  U tekstu se zato postavlja pitanje da li Srbija može igrati „dvostruku igru“ i ostati strateški usmerena ka evrointegracijama, uz jačanje političkih i ekonomskih veza sa Kinom.

  „Poštovanje evropskih propisa, među kojima je i Zakon o javnim nabavkama, negativno će se odraziti na poslovanje sa kineskim kompanijama, dok će poslovanje sa kineskim kompanijama na osnovu međudržavnog sporazuma imati za rezultat oštre osude od Evropske unije“, dodaje istraživačica Instituta društvenih nauka.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta, screenshot, Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE