Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Francuska prva u svetu emituje „zelene obveznice“

  Francuska će biti prva država u svetu koja će 2017. godine emitovati „zelene obveznice“ u nastojanju da finansira ekološke investicije.

  Taj instrumet za finansiranje projekata zaštite životne sredine ranije je bio rezervisan za sektor biznisa i odabrane institucije, a sada će ga prvi put koristiti jedna država.

  Ako to tržišni uslovi dozvole, Francuska će iduće godine izdati svoje prve „zelene obveznice“, piše danas EurActiv.com pozivajući se na francuski list Tribin.

  Francuska je „potvrdila svoju poziciju pokretačke snage koja stoji iza Pariskog sporazuma iz decembra 2016. time što će biti prva zemlja u svetu koja emituje zelene obveznice“, istakli su u zajedničkom saopštenju ministarka ekologije Segolen Roajal i ministar finansija Mišel Sapen.

  „Povratak francuske države na tržište obveznica ubrzaće njegov razvoj i načiniti od Pariza jedan od vodećih finansijskih centara za podršku energetskoj tranzciji“, dodao je Sapen.

  Saopštenje francuskih ministara predstavlja potvrdu onoga što je predsednik Fransoa Oland već najavio na ekološkoj konferenciji krajem aprila, rekavši da se zemlja sprema da izađe na tržište „zelenih obveznica“.

  U zajedničkom saopštenju ministara, ne mnogo jasno, se navodi da je reč o „operaciji vrednoj više milijardi evra“.

  Nevladina organizacija Svetski fond za prirodu Francuska precizirala je da se radi o cifri od „devet milijardi evra tokom tri godine“, a konkretan cilj je finansiranje „zelenih“ ulaganja u trećoj rundi francuskog programa Investicije za budućnost.

  Izvor: Beta, N1

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE