Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Komercijalna kupuje druge banke, jača poziciju pred privatizaciju

  Komercijalna banka planira kupovinu neke od najvećih stranih banaka u Srbiji, ili, kao alternativu, najveći deo portofolija tih banaka, kako bi ojačala svoju poziciju uoči predstojeće privatizacije, saznaje Tanjug.

  Plan poslovodstva Komercijalne je da kroz povećanje tržišnog učešća u domaćem bankarskom sektoru, dodatno podigne vrednost najveće državne banke u Srbiji.

  O kupovini drugih banaka, kao o jednom od načina da se „ojača“ Komercijalna pred prodaju bilo je reči i prilikom nedavne posete delegacije EBRD Beogradu, koji je strateški partner državi u ovoj banci.

  Predsednik EBRD-a Suma Čakrabarti rekao je u izjavi Tanjugu da je privatizacija Komercijalne banke za EBRD veoma važna, jer ako prođe dobro, to će biti veoma jak pozitivan signal tržištu. „To će biti pozitivan signal o Srbiji„, podvukao je.
  Čakrabarti je rekao da se nada će ta banka biti privatizovana prema planu, a na tome se, kako je rekao, vredno radi. „Nadam se da ćemo privatizovati tu banku kako je planirano. Radimo na tome vredno i proces je u toku. Ne znamo kada ćemo završiti, ali je važno da se kroz proces privatizacije Komercijalne banke pokaže investitorima da je Srbija ozbiljna zemlja„, rekao je on.

  Nedavno je i predsednik Izvršnog odbora Komercijalne banke Aleksander Piker u intervjuu Tanjugu rekao da sa svojim timom radi na pripremama za privatizaciju. „To činimo u skladu sa planom, pri čemu blisko sarađujemo sa savetnikom za privatizaciju„, rekao je Piker.

  EBRD je drugi najveći akcionar u Komercijalnoj banci sa udelom od 24,43 odsto, dok je najveći akcionar Republika Srbija, sa udelom od 41,74 odsto.  Komercijalna banka je u ovom trenutku visoko kapitalizovana i stabilna banka sa adekvatnošću kapitala od 23,04 odsto, što je znatno iznad regulatornog limita koji propisuje NBS, od 12 procenata. Ova banka je poznata i kao rekorder po prikupljenoj štednji građana, a devizna štednja je dostigla je sumu od 1,59 milijardi evra. Banka trenutno ima izdvojene rezerve iz dobitka u iznosu od 18,8 milijardi dinara, što je više za 4,9 milijardi dinara od ukupno obračunatih rezervi po propisima Narodne banke Srbije.

  Izvor: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE