Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zaposleni, Bosch

  Kako se zaposleni osećaju ponedeljkom – najvažnije je merilo dobrog poslodavca

  Piše: Nevena Savić, Employer Branding coordinator, Bosch

  Važno je uključivanje top menadžmenta u temu employer brandinga

  Kada sam, pre pet godina, uplovila u vode employer brandinga, bila sam na brodu korporativnih komunikacija. Da ste me tada pitali u čijem je domenu ova tema – HR ili komunikacija, bez dileme bih odgovorila: komunikacija, naravno. U pitanju je upravljanje reputacijom, izgradnja brenda i komunikacija o njemu, samo što je ovog puta ciljna grupa vrlo konkretna – sadašnji i budući zaposleni.

  Kada sam, pre tri godine, u tadašnjoj kompaniji, postala deo multifunkcionalnog tima sa kolegama iz sektora ljudskih resursa, zauzela sam novu poziciju. Pa da, employer branding jeste u domenu komunikacija, ali HR je neophodna karika, oni obezbeđuju sve informacije koje su potrebne kako bi se brend poslodavca predstavljao – interno i eksterno.

  A onda sam postala ravnopravni član sjajnog HR tima u kompaniji Bosch. Možda je u pitanju profesionalno sazrevanje, kreiranje šire slike, faza zrelosti u kojoj se nalazi kompanija, profilisanje same oblasti employer brandinga i njegova sve šira primena na tržištu, ali moj stav o ovom pitanju se upravo ovde iskristalisao. Brendiranje poslodavca počinje i završava se u samoj kompaniji i ne predstavlja samo zapaženu kampanju na društvenim mrežama, lepe fotografije, testimonijale i efikasan program ambasadora brenda. To je proces analize i transformacije organizacije sa ciljem da maksimalno iskoristi svoje kapacitete i postane dobar poslodavac u svim aspektima, u kome često učestvuje menadžment najvišeg nivoa. Iz iskustva, upravo je to momenat koji razlikuje dobre od manje efikasnih strategija employer brandinga – uključivanje i razumevanje top menadžmenta.

  U poslednjih nekoliko meseci kod nas je aktuelno kreiranje kompanijske strategije, koja će se, kao i kod svake međunarodne korporacije, u velikoj meri osloniti na globalnu komunikaciju o brendu poslodavca. Najveći izazov je da se prilikom lokalizacije EVP-a (Employer Value Proposition) definiše takvo obećanje poslodavca koje je autentično i, u krajnjoj liniji, na našem tržištu dugoročno održivo, a da bude u saglasnosti sa našim globalnim Grow, Enjoy, Inspire porukama.

  Bosch je kompanija koja širom sveta zapošljava preko 400.000 ljudi, a u Srbiji, u Beogradu i u fabrici u Pećincima, oko 3500. Iako izuzetno cenimo individualnost i različitost, nastojimo, takođe, da negujemo i globalnu kulturu, koja se više od jednog veka temelji na vrednostima napetka, inovativnosti i izuzetnosti.

  Kod nas se temom strategije employer brandinga u ovom trenutku bavi ne samo tim employer brandinga i HR već se i na nedeljnom nivou sastaje radna grupa čiji su članovi i generalna direktorka i top IT menadžment naše kompanije, budući da je u fokusu komunikacija ka ovoj ciljnoj grupi, koju diktira tržište, kao i uzimajući u obzir aktuelnu potrebu zapošljavanja. Takođe, ceo proces uključuje i uvažavanje potreba za zapošljavanjem naše fabrike, koja, osim velikog broja zaposlenih u proizvodnji, ima i značajan inženjerski razvojni centar.

  Nevena Savić

  Nevena Savić

  I dok analiziramo i diskutujemo o tome koje su najbolje taktike i šta će nas najefikasnije odvesti ka cilju, iskristalisale su se vrlo jasno jake strane, ali i mesta za poboljšanje. Mimo strategije i ostalih velikih reči,

  način na koji se organizacija, ma koliko velika i uspešna bila, suočava sa svojim slabim stranama direktno je srazmeran stepenu uspeha koji će postići u komunikaciji sa aktuelnim i potencijalnim zaposlenima.

  A upravo su oni ti koji će ispričati svoju priču kojoj će drugi verovati, jer je autentična. Dolazi od Ognjena, koji je izdvojio svoje menadžersko vreme da pomogne oko projekta employer brandinga, Milice, koja će ostati do kasno da se snimi promotivni video, Dragane, koja će samoinicijativno objaviti fotku sa tim bildinga, ili Milana, koji će, kao senior programer, volonterski učestvovati u organizaciji internog događaja.

  Iako smo zadržali apsolutnu fleksibilnost i kroz Smart Work koncept rada koristimo najbolje od oba modela – rada iz kancelarije i od kuće – trudimo se da zadržimo duh zajedništva i ovakva angažovanost zaposlenih je u takvim uslovima dragocenija nego ikada. Ne postoji employer branding stručnjak koji će moći da se takmiči sa nezamenjivom reputacijom „od usta do usta”, koju kreiraju iskustva sadašnjih, a još više – bivših zaposlenih.

  Da se vratim na početak priče, komunikacije su tek poslednja karika u ovom lancu, poslednje oružje koje upotrebljavate tek onda kada ste sigurni da ste kao organizacija učinili sve da osigurate da su vaše poruke autentične, da se vaši zaposleni identifikuju sa kompanijskim porukama na društvenim mrežama i da ih sami kreiraju. Ali pre toga – da znaju da ste učinili sve kao poslodavac da se osećaju poštovano, uvaženo, da se poistovećuju sa vrednostima i, što je najvažnije, da ponedeljkom dolaze srećni na posao. Na kraju dana, to je jedini KPI koji se u employer brandingu zaista računa.

  Izvor: BIZLife Magazin

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE