Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Arapsko proleće „spržilo“ 614 milijardi dolara

  Arapsko proleće je od 2011. koštalo region 614 milijardi dolara izgubljene dobiti, objavile su Ujedinjene nacije, što je prva takva procena nekog većeg ekonomskog tela.

  Brojka je ekvivalent 6 posto ukupnog BDP u regiji, između 2011. i 2015. godine, navodi ESCWA (Ekonomska i socijalna komisija UN za Aziju i Pacifik).

  Ustanak, koji je započeo u Tunisu srušio je lidere četiri zemlje, ali i doveo do rata u Libiji, Siriji i Jemenu, kao i ekonomsku i društvenu stagnaciju u arapskim zemljama. Najgore je prošla, odnosno prolazi Sirija, koja je prema procenama ESCWA izgubila oko 259 milijardi dolara.

  U izveštaju se opisuje društveni napredak kao „mračan“, prava građana u nekoliko zemalja su nazadovala. Podaci UN takođe pokazuju da su sukobi produbili javni dug, povećali nezaposlenost, korupciju i siromaštvo i značajno pogoršali krizu izbeglica.

  Ekonomska analiza je sprovedena pomoću projekcije rasta pre ustanka. Ona takođe uključuje i zemlje koje politički sukob nije direktno pogodio, nego posredno – kroz protok izbeglica, gubitak prihoda ili pad turizma.

  Ocene UN su došle u vreme kada je Međunarodni monetarni fond (MMF) odobrio trogodišnji, 12 milijardi dolara težak kredit Egiptu da bi pomogao izlazak zemlje iz duboke ekonomske krize.

  Izvor: SEEbiz

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE