Od 1. januara pečat "srpski kvalitet"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Od 1. januara pečat “srpski kvalitet”

  Svinjsko meso vrhunskog kvaliteta sa naših farmi, kao i mesne prerađevine, od Nove godine u radnjama će nositi pečat “srpski kvalitet”, saznaju Novosti.

  Vlada Srbije usvojila je Uredbu o označavanju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda nacionalnom oznakom višeg kvaliteta.

  Dokument, koji će početi da važi od 1. januara naredne godine, omogućiće da se u trgovinama postave posebni rafovi za proizvode koji budu poneli ovaj žig. Prve “nalepnice” dobiće svinjsko meso i mesne prerađevine, a kasnije i med.

  Kako se navodi u Uredbi, oznakom “srpski kvalitet” može da se označi samo proizvod koji se po svom sastavu, načinu proizvodnje i korišćenim sirovinama jasno razlikuje od drugih proizvoda iste kategorije. Proizvod mora da bude napravljen isključivo od sirovina koje potiču sa teritorije Srbije.

  “Kupujmo domaće” više nije floskula ni parola, već to rade i najrazvijenije poljoprivredne zemlje, poput Francuske, kaže agroekonomista Milan Prostran.

  “Potrebno je podržati domaće proizvode, jer su oni kvalitetniji i sigurniji za potrošače. Uredbu nisam video, ali podržavam tu priču. Moraju i potrošači da imaju pravu sliku o onome što kupujemo. Da znamo poreklo mesa i čime se hrane životinje.”

  Prema rečima Prostrana, mali proizvođači uvek plaćaju ceh u ovoj žestokoj i nemilosrdnoj konkurenciji. Evropska unija ukida kvote za šećer, a za mleko one već ne postoje. Time je urušeno i srpsko mlekarstvo prilično, pa zbog toga ovu akciju treba podržati.

  Uredba je namenjena za označavanje proizvoda u sektoru proizvodnje i prerade mleka, voća, povrća, mesa, žitarica, grožđa, uljarica i meda. Da bi dobio žig sa natpisom “srpski kvalitet”, potrebno je da je da proizvođač za te proizvode i donese specifikaciju.

  Ona mora, između ostalog, da sadrži i podatke o poreklu i kvalitetu sirovine. To će najviše da se odnosi na tradicionalne srpske proizvode, da se afirmiše nešto što je posebno i drugačije, objašnjava samostalni savetnik Privredne komore Srbije Danica Mićanović.

  Izvor: Novosti

  What's your reaction?

  Komentari

  • Ivana

   "Kvalitet" čega, jel mučenja i klanja nedužnih životinja radi dobijanja kancerogenog mesa?! Kakva civilizacijska sramota, savljati ime naroda i samim tim svih Srba na komade životinjskih leševa! Sa kojim pravom?! Na Hilandaru se meso, mleko i jaja nikad ne jedu niti su se ikad jeli. Ako je Hilandar najsvetije srpsko mesto, i ako tamo žive najdosledniji Srbi, kome je onda palo na pamet da srpskim etiketira hranu koja nije ni hrišćanska ni pravoslavna?! Čekam sada da neko napiše da nisu svi Srbi ni hrišćani ni pravoslavci, naravno da nisu, ja prva nisam, ali nisu svi Srbi ni lešojedi koji podržavaju karnistički holokaust nad životinjama! Odakle bilo kome pravo da svojata ime naroda i trpa ga na etiketu bezdušne mesne industrije?! http://youtu.be/t0FRfwF9G5A

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE