Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Evropska komisija predložiće javni pristup podacima multinacionalnih kompanija

    Evropski komesar za finansije Pierre Moskovici rekao je danas da će Evropska komisija u aprilu predložiti da finansijski podaci multinacionalnih kompanija u svakoj zemlji Unije postanu dostupni za javnost.

    "Svaka multinacionalna kompanija treba da objavljuje u svakoj pojedinačnoj zemlji svoje aktivnosti i svoje rezultate, svoje finansijske i računovodstvene podatke", rekao je Moskovici za radio France Enter.

    On je rekao da je Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) odredila normu koju će Unija preslikati na evropski nivo, a to je da će računovodstveni i finansijski podaci biti dostupni fiskalnim upravama pojedinih zemalja Unije, što sada nije slučaj. Što se tiče pristupa tim podacima za obične građane Evropske unije, Moskovici je rekao da "nije pitanje da li će se to desiti, nego kada".

    "Trebalo bi da građani mogu da vide te podatke, ja to podržavam i mislim da će taj pokret ojačati", rekao je evropski komesar i dodao da za sada ima podršku Francuske, Velike Britanije i evropske komesarke za konkureciju Margharete Westager. Komisija sada sprovodi studiju o tome kakve bi posledice imalo otkrivanje finansijskih rezultata multinacionalnih kompanija za javnost, čiji će zaključci biti spremni u martu.

    "Ako to ne utiče na konkurentnost, a ja verujem da neće, preduzećemo inicijativu u aprilu", rekao je Moskovici.’

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE