Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Vučić najavio ugovor sa Tonniesom u junu, dok Srbija uvozi 300.000 svinja

    Premijer Srbije Aleksandar Vučić danas je izjavio da će ugovor o poslovanju nemačke kompanije Tonnies u Srbiji biti potpisan u junu, što će pomoći razvoju poljoprivrede i oporavku srpske privrede. Razgovori sa nemačkom kompanijom dolaze u vreme sve veće priče u javnosti da će svinjarstvo prevelikim uvozom biti uništeno.

    Vučić je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da je namera vlasnika te kompanije koja se bavi uzgojem svinja i preradom mesa, Clemensa Tonniesa, da za nekoliko godina u Srbiji godišnje proizvodi četiri miliona svinja.

    Da bi se ispunili uslovi za poslovanje Tonniesa u Srbiji, kako je objasnio, biće potrebno da se 200 do 300 mladih ljudi iz Srbije, koji završavaju poljoprivredne i veterinarske škole, obučavaju u Nemačkoj, kao i da nemačka kompanija kupi klanicu neke od propalih firmi u Srbiji, gde bi proizvodila mesne prerađevine.

    "U prvih godinu i po Tonnies neće moći sam da proizvede svinje za preradu, tako da će ih otkupljivati od srpskih seljaka, sa kojima će sklapati ugovore", kazao je Vučić.

    Clemens Tonnies je istakao da će u prvih nekoliko godina njegova kompanija u Srbiji investirati oko 300 miliona evra.

    Predstavnici Vlade Srbije i Tonniesa potpisali su krajem aprila prošle godine u Beogradu Memorandum o razumevanju. Tada je rečeno da će ta kompanija u Srbiji otvoriti 20 farmi za uzgoj svinja.

    U 2015. uvezli smo već 133.000 svinja

    Ministarstvo poljoprivrede Srbije saopštilo je da je od početka ove godine do danas Uprava za veterinu izdala rešenja o dozvolama za uvoz 133.650 svinja.

    Agenciji Beta je u Ministarstvu poljoiprivrede rečeno da taj broj izdatih rešenja o veterinarsko sanitarnim uslovima uvoza ne znači da će se realizovati uvoz svinja u tom obimu.

    "Broj izdatih dozvola za uvoz nikako ne pruža tačnu informaciju o stvarnim količinama koje su uvezene u Srbiju, pa je tako prošle godine realizovan uvoz svinja bio deset puta manji od ukupnog broja svinja za koja su izdata rešenja”, kazali su u Ministarstvu poljoprivrede.

    Naglasili su i da je na osnovu podataka granične veterinarske inspekcije, obim uvoza svinjskog mesa u prva dva meseca 2016. godine manji u odnosu na isti period prošle godine.

    U Ministarstvu poljoprivrede su dodali i da su 2015. na zahtev uvoznika u skladu sa Zakonom o veterinarstvu, izdata rešenja o veterinarsko sanitarnim uslovima uvoza za 2.221.596 svinja, dok je ukupno realizovan uvoz bio 217.200 svinja svih kategorija.

    "Uprava za veterinu ne odlučuje o tome da li će Srbija uzoziti svinjsko meso ili ne, već samo rešava zahteve stranakau skladu sa zakonom i svojim ovlašćenjima, a poštujući potpisane međunarodne sporazume", precizirali su u Ministarstvu poljoprivrede Srbije.

    Predsednik Lige paora Vojvodine i član Predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Miloš Šibul izjavio je da će svinjarstvo u Srbiji biti uništeno ukoliko je tačno da je Uprava za veterinu nedavno izdala 40 dozvola za uvoz 300.000 svinja.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE