Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    NATO, porez i Svevišnji

    Piše: Milenko Vasović

    Kad neki trgovinski lanac odluči da pokloni, na primer, tonu pasulja ili kakve druge hrane narodnim kuhinjama i izbegličkim centrima, mora na taj poklon da plati i porez na dodatu vrednost – PDV. Rigidni zakoni tretiraju donaciju najugroženijima isto kao i sticanje profita. Naopako, ali tako je.

    Ako taj isti trgovinski lanac, iz nekog razloga, poželi da donira tonu pasulja pripadnicima NATO snaga koje su “na proputovanju kroz Srbiju”, biće oslobođen plaćanja PDV. Tako je to definisano Sporazumom između države Srbije i Organizacije NATO za podršku i nabavku (NSPO). Još je tu definisano da NATO vojnici  i službenici mogu bez plaćanja poreza  i carina da  uvoze opremu i ugovaraju nabavku robe i usluga, i još da ugovaraju građevinske radove- bez ikakvih opterećenja.

    Šta država odnosno vlast, ovakvim tretmanom poručuje. Da joj je više stalo do NATO kase koju je uzela u zaštitu, nego do siromašnih koji se hrane u narodnim kuhinjama. Neprirodno je da za najmoćniju silu sveta odobrimo sve vrste olakšica, a za najugroženije ništa. Neprirodno je zato što se u narodnim kuhinjama hrane i oni koji su pobegli sa Kosova, iz Knina i iz BiH-  zna se od koga i uz čiju pomoć.

    I u kolektivnim i izbegličkim centrima su oni čije su kuće nestale uz pomoć pojedinih NATO članica.  Zato je to neprirodno.

    Nemam ja ništa protiv NATO, da sam imao već bih iskoristio 1999. I da je sa ruskom ili kineskom silom napravljen ovakav sporazum isto bih pitao. Ne možeš na sirotinji isterivati poresku disciplinu, a pred silom puziti . Kao što pojedinac ima ili nema dostojanstvo, tako i kolektivi, narodi, države to imaju ili nemaju.

    Ne može biti opravdanje da je to tipski sporazum. Pa iako je tipski, gde je tvoj interes Srbijo? Svakako nije interes da otežavaš položaj sirotinji ili da iritiraš  građane. A iritira samo saznanje da neko ne plaća porez, pa makar se zvao i NATO, iritira zato što je u Srbiji sve oporezovano i knjige i kompjuteri i obuća za decu i stan. Kao da stan nije socijalna  kategorija, baš kao i hleb ili struja o kojoj vlast naročito brine. Pa i na tu  struju NATO neće plaćati PDV.

    A tek benzin, pa kad se odbije akciza i PDV, oni  će gorivo u Srbiji plaćati 40-50 dinara. Pod tim uslovima i ja bih u NATO, ako primaju pojedince. Kod cene benzina već mi proradi srpski gen, još prethodnu rečenicu nisam završio, a već  mi sijaju oči – eto idealne robe za šverc. Stidim se i odustajem od takve misli, pa NATO se bori za mir, demokratiju i tržišnu ekonomiju.  A ne za crnu berzu, crni Milenko.  

    Mislio sam da podržim one koji hoće i Crkvu da oporezuju. Sada neću. Ako može NATO da ne plaća može i Crkva.  Crkva i Bog su jedno, a Svevišnji je jača sila i od NATO, pa kako ćeš Njemu da naplatiš PDV. Kako? 

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE