Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Preduzetnik iz želje ili nužde?

    Piše: Ivana Lakić, glavni urednik BIZLife magazina

    Srbija je sedma najjadnija ekonomija sveta. Bar tako tvrdi Bloomberg osvrćući se na stepen inflacije i stopu nezaposlenosti. Naš indeks bede iznosi 20,9, a eventualno možemo da se tešimo činjenicom da prvoplasirana Venecuela beleži znatno veći indeks od 159,7. Znači da je njima mnogo gore. Umesto da se tešimo time da ima i gorih, bolje bi bilo da brinemo našu brigu.

    Prema određenim procenama blizu 50 odsto mladih starosti od 15-30 godina u Srbiji nema posao, a samim tim ni finansijsku sigurnost. Poražavajuć podatak je da se na radno mesto u proseku čeka čak četiri godine. Kažu da se vide određeni pomaci poslednjih par godina, ali je taj pomak u smanjenju nezaposlnosti mali u odonosu na ukupnu brojku onih na birou. Mnogi ističu da bi baš u mlađim danima trebalo rizikovati i oprobati se u sopstvenom poslu. Nedavno je čak predstavljen i predlog za novu formu privrednog subjekta – omladinsku kompaniju, koja predviđa određene olakšice i smanjenje nameta za mlade početnike u biznisu.

    A koliko je u Srbiji zaista prisutan preduzetnički duh? Podaci kažu da sektor malih i srednjih preduzeća i preduzetništva čini 99,5 % ukupnog broja svih privrednih subjekata u Srbiji, a u njemu je zaposleno dve trećine ukupnog broja zaposlenih. Na osnovu ovih impozantnih brojki lako se može zaključiti da nam preduzetničkog duha ne manjka. No, trebalo bi se zapitati da li je ulazak u sopstveni biznis bilo nečije opredeljenje iz stvarne želje ili zato što ih je nužda naterala? Kada su žene u pitanju, čak 66 odsto nisu videle drugo rešenje sem da postanu ’sam svoj gazda’.

    Kada se pominje preduzetništvo, jedine cifre koje su niske odnose se na učešće u BDP-u koje iznosi 33 odsto.Kako prostora za rast svakako ima, sektor malih i srednjih preduzeća posmatra se kao potencijal i moguća snaga naše privrede. No, na putu ostvarenja svog punog potencijala preduzetnicima stoje brojne prepreke, a neke od njih u ’godini preduzetništva’ pokušaće da reši država. Zašto to nije učinjeno ranije? Bilo je pokušaja, ali izgleda da su sve oči bile uprte u velike sisteme koji su grcali u problemima. Koliko će zaista imati efekta četvrta po redu Strategiju za podršku razvoja malih i srednjih preduzeća, preduzetništva i konkurentnosti, ostaje da se vidi.

    Naši sagovornici u specijalnom izdanju posvećenom preduzetništvu kažu da za biznis treba znanja, hrabrosti, a neki su dokazali i da je moguće uspeti bez velikih inicijalnih ulaganja i podignuti posao praktično od nule.

    S obzirom da je na BIZLife portalu u prvih nekoliko dana februara najčitaniji tekst bio ’Osam najperspektivnijih oblasti da započnete biznis’, možemo samo da vam poručimo da budete uporni, hrabri i napravite promenu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE