Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srpski biznismen postao najveći zemljoposednik u Hrvatskoj?

  Srpski biznismen Petar Matijević, vlasnik Industrije mesa Matijević, kupio dve poljoprivredne zadruge u Hrvatskoj u čijem je posedu 1.500 hektara poljoprivrednog zemljišta.

  Ovom "akvizicijom" Matijević je postao najveći zemljoposednik u Hrvatskoj, prenosi specijalizovani portal za poljoprivredu Agrosmart iz Novog Sada.

  Kupovinom zadruga "Jankovci" u Starim Jankovcima i "Negoslavci" u istoimenom mestu u Vukovarsko-sremskoj županiji, Matijević je, kako je rekao za taj portal, postao prvi srpski biznismen koji je kupio poljoprivredno zemljište u Hrvatskoj.

  "Ujedno sam najveći vlasnik oranica u Hrvatskoj. Ima hrvatskih kompanija koje obrađuju znatno veće površine, ali ih uzimaju u zakup, nemaju ih u vlasništvu", rekao je Matijević za Agrosmart, ali nije želeo da se izjašnjava koliko ga je koštala kupovina hrvatskih oranica.

  O kupovini navedenih zadruga čije zemljište slovi za najkvalitetnije u Hrvatskoj, Matijević je pregovarao još pre dve godine sa većinskim vlasnikom Enverom Moralićem, a posao je realizovan ovih dana. Uz njive, Matijević je kupio i mehanizaciju i skladišne kapacitete, koji su u sastavu tih zadruga.

  Pored toga što je ovom kupovinom u Hrvatskoj postao najveći zemljoposednik u toj zemlji, Matijević je, kako prenosi portal, sa oko 27.000 hektara obradive površine u svom vlasništvu najveći vlasnik oranica u Srbiji.

  Do sada je srpski kapital u Hrvatskoj bio prisutan u manjoj meri nego što je hrvatski u Srbiji, ali je taj odnos nakon kupovine Matijevića značajno promenjen.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE