Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ova zemlja će izbaciti fosilna goriva

  Danska, koja zahvaljujući većem korišćenju obnovljive energije, od 1999. ne uvozi struju, dala je sebi zadatak da bude prva u Evropi koja će imati 100 odsto zelenu energiju.

  Najviše se ulaže u vetroparkove, a da koriste snagu vetra odlučili su pre četiri decenije, u vreme velike energetske krize. Prvi vetropark u svetu, postavljen na moru, deo je nacionalne elektromreže i strujom snabdeva Kopenhagen, dok se višak izvozi u Švedsku.

  "Krenulo je od običnih ljudi, zanatlija, koji su počeli da prave male vetroturbine. Danas su razvijene moderne tehnologije, a neke od najvećih svetskih kompanija u tom domenu upravo su u Danskoj", kaže Iver Hoj Nilsen iz kompanije "Zeleni".

  Vetroturbine koje ovde sklapaju pokreću vetrogeneratori proizvedeni u Srbiji, iz Siemensove fabrike u Subotici, jer nemački gigant u Danskoj ima dve fabrike i posao održavanja.

  Danas, više od 40 odsto potrošnje energije Danska pokriva iz obnovljivih izvora, a plan je da do sredine veka izbace fosilna goriva – ugalj i naftu.

  Pored vetroparkova, česta slika koja se može videti u danskim gradovima jeste spalionica otpada. Sagorevanjem smeća greju stanove, a često proizvode i električnu energiju.

  Energija se u Danskoj ne rasipa, sve je napravljeno da se troši po potrebi. I privreda i građani imaju svest o štednji – ako nikog nema u poslovnim zgradama ili domaćinstvima, nema ni potrošnje.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE