Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nemački eksperti pomažu srpskim firmama

    Nemački stručnjaci, koji su radili u nemačkoj industriji, institucijama i obrazovnim ustanovama, borave u srpskim firmama pomažući im da povećaju kvalitet proizvodnje i upoznaju se sa načinom funkcionisanja velikih nemačkih kompanija.

    Nemački eskperti trenutno se nalaze u kompanijama u Požegi, Ubu i Beogradu, a uskoro se očekuje dolazak novih i u Užice, Čačak, Zemun i SZenjanin, a za ovu vrstu usluge do sada su najviše aplicirale kompanije iz proizvodnih delatnosti, saopštila je Mreža za poslovnu podršku (BSN).

    Do sada je najviše nemačkih stručnjaka angažovano u metalskom sektoru i u oblasti proizvodnje građevinskog materijala, ali se očekuje i dolazak stručnjaka iz oblasti mašinske, hemijske i drvne industrije, turizma i ugostiteljstva, kao i industrije hrane i pića.

    Seniorski ekspertski servis iz Bona, koji ima preko 17.000 eksperata, jedna je od najvećih ekspertskih organizacija u svetu.

    U Srbiji je od 2005. godine do danas boravilo skoro 300 nemačkih eksperata za različite grane industrije, u državnim institucijama, lokalnim samoupravama, a šef tima za nemačku ekspertsku podršku i zastupnik tog servisa za Srbiju je Milan Vučković.

    BSN radi na tome da usluge Seniorskog ekspertskog servisa približi domaćim kompanijama, čiji menadžeri najčešće nisu upoznati sa mogućnošću da u svoje firme dovedu visokokvalifikovane i iskusne nemačke eksperte po simboličnim uslovima.

    Honorar i osiguranje za te eksperte pokriva nemačka država. Domaći privrednici snose troškove ishrane i boravka eksperata, koji ne moraju da budu smešteni u hotelu, već i u privatnom smeštaju, kao i simbolične dnevnice od sedam evra u dinarima, navedeno je u saopštenju.

    Vučković je istakao da boravak nemačkih eksperata može da bude od dve nedelje do tri meseca, a postoji mogućnost angažmana više stručnjaka iz više oblasti. On je naglasio da eksperti ostaju u kontaktu sa firmama u kojima su boravili i istovremeno postaju važan kanal ka nemačkom tržištu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE