Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ako hoćeš povezan staž, povuci tužbu

    Za spajanje godina staža dosad se prijavilo svega 112 od oko 13.000 radnika koliko ih na to ima pravo, a procenjuje se da je mali odziv zbog uslova da se odreknu sudskog potraživanja.

    Šansu da povežu staž, po poslednjem Zaključku Vlade iz juna ove godine, dosad je iskoristilo svega 112 radnika iz šest preduzeća. Prema procenama nadležnih pravo bi moglo da iskoristi oko 13.000 ljudi, ali je uslov da se odreknu prava da se za neuplaćene doprinose "izbore" na sudu, pišu Novosti.

    Rok za prijavu pojedinih bivših i sadašnjih radnika iz državnih preduzeća u postupku privatizacije, firmi za profesionalnu rehabilitaciju i onih koji su ove godine otišla u stečaj, a stečajni upravnik im je Agencija za privatizaciju, ističe sa poslednjim danom 2015. godine.

    Doprinosi će im biti uplaćeni na minimalnu osnovicu, jer je to realnost. Važi za one koji nisu tužili firmu ili tužbu povuku, da država ne bi morala dva puta da im isplaćuje sredstva.

    Nadležni pozivaju zaposlene da se prijave do kraja godine i iskoriste šansu da povežu staž. Ovo je, kažu, poslednji put da država nadoknađuje neplaćene doprinose. Uzrok prilično slabog odziva, međutim, verovatno je uslov da se odustane od tužbe.

    Možda postoji neinformisanost radnika, ali je činjenica da su mnogi tužili preduzeća i to ne za minimalni, već tadašnji iznos zarada, objašnjava sekretar Veća Samostalnih sindikata Srbije Zoran Mihajlović.

    To je znatna razlika od koje će zavisiti i njihova penzija. Zato će se verovatno većina odlučiti da tuži firme i preko suda naplati potraživanja. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE