Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Od Norveške Brazilu milijardu dolara za očuvanje Amazonije

    Dobar deo Amazonije na jugu Amerike će ostati čist, raznolik i zelen, delom zahvaljujući dobročinstvu nacije s druge strane sveta, piše Quartz.

    U 2008. godini, kad se Amazonska prašuma suočila s pustošenjem i sečom, Norveška je kao zemlja koja uživa bogatstvo zahvaljujući nafti i gaasu obećala brazilskoj vladi milijardu dolara ako uspori uništavanje površina čije je krčenje i paljenje rezultiralo efektom staklene bašte.

    Brazil se više nego uspešno odazvao izazovu, uveo stroge zakone zaštite, edukovao stanovništvo i uskratio zajmove lokalnim okruzima koji su krčili previše prašume.

    Nacija je u poslednjim godinama umanjila iskorišćavanje zelenih površina za 75 odsto i procenjuje se da su brazilski poljoprivrednici i stočari spasili oko 53.100 kvadratnih kilometara prašume, što prema Quartzu odgovara površini koju zauzima 14.3 miliona fudbalskih igrališta.

    Zadovoljna rezultatima, norveška vlada je prošle nedelje rekla da će Brazilu na skupu Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama najavljenom za novembar, isplatiti poslednjih 100 miliona i tako zaokružiti obećani iznos od jedne milijarde dolara.   

    Generalni sekretar UN Ban Ki-moon je dogovor nazvao "izvanrednim primerom" međunarodne saradnje u postizanju održivosti.

    Quartz navodi da je podsticaj Norveške sprečio emisiju 3,2 milijarde tona ugljen-dioksida, količina koju bi Amerika uštedela ukoliko bi tri godine zaustavila sav automobilski saobraćaj.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE