Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Putinov bankar` tuži Rusiju i traži 12 milijardi dolara

    Sergej Pugačev, tajkun kog su nekada zvali "Putinov bankar" zbog svog uticaja u Kremlju, predao je zahtev protiv Rusije za 12 milijardi dolara odštete, nakon što je njegovo poslovno carstvo razbijeno kada je pao u nemilost Vladimira Putina.

    Advokati su izdali obaveštenje o zahtevu protiv Rusije koju će verovatno saslušati Stalni arbitražni sud u Hagu, rekao je za Reuters izvor blizak Pugačevu. Za sada se ne može dobiti reakcija Kremlja koji traži hapšenje Pugačeva zbog pronevere i protivpravnog prisvajanja imovine.

    Moskva se već bori protiv druge presude toga istog suda iz 2014. koji joj je naredio da plati 50 milijardi dolara za eksproprijaciju imovine Yukosa, nekada najvećeg ruskog proizvođača nafte kog je vodio Mihail Hodorkovski.

    "Pugačev želi da osigura da osobe odgovorne za nezakonito uzimanje njegovih poslova, uključujući one u Kremlju, budu imenovane i osramoćene", rekla je osoba bliska Pugačevu pod uslovom da ostane anonimna.

    Nakon što je napustio Rusiju 2011. Pugačev je optužio Putinove saveznike da su bacili na kolena njegovo poslovno carstvo vredno više milijardi dolara pre nego što su uzeli neke od njegovih najboljih delova.

    Pugačev je osnovao Mezhprombank, ili Međunarodnu industrijsku banku, 1992. godine, koja je narasla do jedne od najvećih ruskih banaka s udelima u severnim i baltičkim brodogradilištima, te u golemim zalihama sibirskog ugljena.

    Nakon što je pomogao Putinu da se uspne do najvišeg položaja u državi 1999. tokom poslednjih dana predsedništva Borisa Jeljcina, Pugačev je pao u nemilost zajedno s nekim od najmoćnijih Putinovih saveznika u godinama nakon finansijske krize 2008.

    Ruske vlasti tvrde da je Pugačev prisvojio preko 700 miliona dolara iz programa pomoći Ruske centralne banke koji je bio namenjen da pomogne Mezhprombanci da prebrodi krizu.

    Foto: Beta-AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE