Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Da li znate koji je omiljeni kolač Claude Moneta?

    Poznati začetnik impresionizma živeo je na prelazu devetnaestog i dvadesetog veka, a pored prirode, boja, slikanja ’duše’ života voleo je i slatkiše. U svojoj knjizi ostavio je zapise o svojem omiljenom kolaču, probajte ga i vi. Zove se "Zelena torta".

    Izuzetno je zanimljivo kako su boje tako jake i vesele bez imalo veštačkih aroma bez koji se danas ne prodaje ni jedan kolač. Za zeleni preliv koristite tri šake spanaća, prokuvanog u vodi par minuta. Procedite ga, isperite hladnom vodom. Osušite spanać krpom. Iscedite u sokovniku što više možete soka bez pulpe.

    Za tortu 4 jaja, 150g šećera, 125g brašna, 50g isitnjenih pistaća, 4 kašike kirscha (liker od morello višanja), 60g butera, pola limuna.

    Priprema: Umutite šećer i jaja, a zatim dobro izmutite žumance sa šećerom, dok smesa ne postane penušava. Polako ubacujte kirsch, pistaće i limun. Nastavite da mešate, dok se smesa ne izjednači.

    Umutite belanca dok se ne zgusnu i dodajte puter. Smesu ubacite u modlu za kolač i pecite 30 minuta, a zatim je stavite u pekač koji je namazan puterom. Pecite 30 minuta na temperature od 180 stepeni. Nakon pečenja, izvrnite kolač iz modle i pustite ga da se ohladi.

    Svedeća stvar na koju se treba fokusirati je krem koji se pravi od 100 grama pistaća seckanih sitno, dve kašike kircha, 100 grama butera, 100 grama šećera, dva jaja plus dva žumanca, dve kašike kafe i čaša mleka.

    Priprema: Izmešajte kirsch sa pistaćima dok ne poprime teksturu paste. Ubacite i puter i nastavite da mešate. Paralelno, izmešajte jaja, žumanca i šećer. Dodajte 2 kašike kafe i mleko. Ubacite sve u lonče, mešajte lagano dok ne provri. Čim provri, sklonite krem sa ringle, kako se ne bi previše zgusnuo. Spojite ove dve mešavine, pistaći pastu sa smesom iz lončeta. Dodajte drugu polovinu putera i isceđeni spanać, kako bi se smesa obojila u zeleno. Sada sve to izmešajte i ostavite da se ohladi.

    Fondan se pravi od 300 grama šećera, kašike glukoze, malo vode i soka jednog limuna. Šećer i vodu zagrejte do 125 stepeni. Dodajte spanać i glukozu. Na 120 stepeni krčkajte smesu. Ne ostavljajte je predugo, da se ne bi previše zgusnula. Prelijte limunovim sokom, kako se ne bi stvrdnula smesa.

    Za kraj isecite kotur na nekoliko tanjih diskova, kako biste krem od pistaća stavili u sredinu. Na vrh torte stavite fondan, pustite da se sve stvrdne i poslužite uz kafu ili čaj. Zamislite da ste u nekoj od prelepih Monetovih slika i uživajte u ukusu koji je inspirisao jednog od najvećih slikara svih vremena.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE